Πως η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για τα μάτια;
Είναι ευρέως γνωστό ότι η τακτική άσκηση μπορεί να λεπτύνει τη μέση μας και να ανεβάσει τη διάθεσή μας. Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η άσκηση μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για την υγεία των ματιών. Η σωματική άθληση μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας (AMD). Πρόκειται για μια διαδεδομένη οφθλαμική πάθηση και την κύρια αιτία απώλειας όρασης μεταξύ των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω.
Τα ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούμενους ισχυρισμούς ότι η άσκηση αποτρέπει σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, το γλαύκωμα και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Αλλά σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, οι οποίες εξέταζαν γενικά τον κίνδυνο ασθένειας μεταξύ των ατόμων που αθλούνταν, η έρευνα αυτή εξετάζει άμεσα τις επιδράσεις της σωματικής δραστηριότητας στους οφθαλμούς.
«Η νέα μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή υποστηρίζει με εργαστηριακά στοιχεία τη σχέση μεταξύ άσκησης και πρόληψης της AMD», δήλωσε ο οφθαλμίατρος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας J. Kevin McKinney.
Η άσκηση βελτιώνει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια
Οι ερευνητές μελέτησαν δύο ομάδες ποντικών: Η μία ομάδα είχε πρόσβαση σε έναν τροχό άσκησης, ενώ η άλλη ομάδα όχι. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, οι ερευνητές εξέτασαν τα μάτια των ποντικιών με λέιζερ για να προσομοιώσουν τις αλλαγές που συμβαίνουν και στους ανθρώπινους οφθαλμούς. Μετά από αυτή τη θεραπεία, που περιλάμβανε σωματική δραστηριότητα, τα ενεργά ποντίκια είχαν έως και 45% λιγότερη βλάβη στα μάτια τους από τα μη ενεργά ποντίκια.
Η μελέτη δείχνει ότι η άσκηση λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την υγεία των ματιών. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να προστατεύσει από την υπερανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων, η οποία είναι υπεύθυνη για παθήσεις όπως το νεοαγγειακό γλαύκωμα, ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Η τακτική σωματική δραστηριότητα προάγει την υγεία των οφθαλμών
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εργάζονται για να καταλάβουν πώς η άσκηση προστατεύει τα ανθρώπινα μάτια. Οι ανακαλύψεις τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για ορισμένες παθήσεις των ματιών.
Αλλά προς το παρόν, είναι σαφές ότι η άσκηση μπορεί να αποτρέψει ορισμένες παθήσεις. Ακόμη και εάν έχετε ήδη μια ασθένεια, η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να τη διαχειριστείτε καλύτερα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που συμμετείχαν σε μέτρια σωματική άσκηση ήταν 25% λιγότερο πιθανό, συγκριτικά με τα ανενεργά άτομα, να αναπτύξουν γλαύκωμα. Σε άτομα που έχουν ήδη γλαύκωμα, η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει την ενδοφθάλμια πίεση και να βελτιώσει τη ροή του αίματος στον αμφιβληστροειδή και στο οπτικό νεύρο. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη να διατηρήσουν τον έλεγχο της νόσου. Αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως η ανάπτυξη διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Πόσο πρέπει να ασκούμαι;
Η νέα μελέτη ενισχύει τη σύσταση ότι η τακτική μέτρια άσκηση είναι καλή για την υγεία μας. Η CDC και American Heart Association προτείνουν 150 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης την εβδομάδα. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 30 λεπτά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα. Η άσκηση μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι, χορό, ακόμη και διάφορες εργασίες, όπως η κηπουρική. Είναι δεδομένο ότι η συνεπής σωματική δραστηριότητα και άσκηση μπορεί να βοηθήσει και εσάς και την υγεία των ματιών σας.
Πηγή:
American Academy of Ophthalmology.com/ aao.org