Τι είναι η αιμορραγία του υποεπιπεφυκότα;
Η αιμορραγία του υποεπιπεφυκότα είναι μια φωτεινή κόκκινη κηλίδα στο λευκό του ματιού σας (σκληρός χιτώνας). Προκαλείται από ένα σπασμένο αιμοφόρο αγγείο κάτω από τον λεπτό, διαυγή ιστό (επιπεφυκότα) που καλύπτει τον σκληρό χιτώνα. Μια υποεπιπεφυκότα αιμορραγία μπορεί να προκαλέσει μια μικρή κόκκινη κηλίδα στο μάτι σας ή μπορεί να καλύψει ολόκληρο τον σκληρό χιτώνα, προκαλώντας κοκκίνισμα του ματιού.
Αν και μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, μια αιμορραγία του υποεπιπεφυκότα είναι αβλαβής και συνήθως υποχωρεί χωρίς θεραπεία μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες.
Αιμορραγία στην επιπεφυκότα σημαίνει είναι αίμα στο μπροστινό τμήμα του ματιού. Μην το μπερδεύετε με αίμα στο μπροστινό μέρος του ματιού. Το αίμα στο μάτι (πίσω από τον καθαρό κερατοειδή) είναι μια σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται ύφαιμα. Σε αντίθεση με την αιμορραγία του επιπεφυκότα, το ύφαιμα απαιτεί άμεση προσοχή από έναν οφθαλμίατρο.
Συμπτώματα αιμορραγίας του υποεπιπεφυκότα
Οι αιμορραγίες του υποεπιπεφυκότα συνήθως δεν έχουν συμπτώματα.
Οι ιατρικοί όροι συμπτώματα και σημάδια συχνά συγχέονται ή χρησιμοποιούνται εσφαλμένα. Τα συμπτώματα είναι δείκτες μιας κατάστασης που μπορεί να αναγνωρίσει μόνο ο ασθενής που τα βιώνει. Η θόλωση της όρασης είναι, για παράδειγμα, ένα σύμπτωμα. Τα σημάδια, απ’ την άλλη, είναι δείκτες που μπορούν να δουν κι άλλοι πέρα από το άτομο που τα βιώνει. Τα κοκκινισμένα μάτια είναι, παραδείγματος χάρη, ένα σημάδι.
Η αιμορραγία του υποεπιπεφυκότα δεν προκαλεί συμπτώματα όπως θόλωση της όραση ή πόνο στα μάτια. Το μόνο σύμπτωμα που μπορεί να προκαλέσει είναι ένα ήπιο αίσθημα γρατσουνίσματος στην επιφάνεια του ματιού.
Το κύριο σημάδι της αιμορραγίας του υποεπιπεφυκότα, μια φωτεινή κόκκινη κηλίδα στο λευκό του ματιού, είναι εύκολα διακρίσιμο. Μπορεί να είναι σχετικά μικρό ή να καλύπτει μια μεγάλη περιοχή του σκληρού χιτώνα. Επίσης, μπορεί να ξεκινήσει ως ένα μικρό σημάδι και να μεγαλώσει όσο περνάει η μέρα.
Μερικές φορές, το αίμα μπορεί να επεκταθεί και να καλύψει ολόκληρο το λευκό τμήμα του ματιού.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιμορραγία θα εξαφανιστεί από μόνη της μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σημάδι θα γίνει λιγότερο κόκκινο και πιο κίτρινο στο χρώμα, καθώς το αίμα απορροφάται (αφαιρείται) από το σώμα. Εάν το αιμάτωμα δεν υποχωρήσει εντελώς ή δεν γίνει σημαντικά μικρότερο μέσα σε δύο εβδομάδες, επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας.
Τι προκαλεί αιμορραγία του υποεπιπεφυκότα;
Κάτι τόσο απλό όσο ένας βήχας ή ένα φτάρνισμα μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στον υποεπιπεφυκότα.
Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:
- Οφθαλμικά τραύματα.
- Ξαφνική αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
- Καταπόνηση λόγω δυσκοιλιότητας.
- Εμετός.
- Τρίψιμο των ματιών.
- Οφθαλμική χειρουργική, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης LASIK και του καταρράκτη.
- Παρενέργειες φαρμάκων.
Στους παράγοντες κινδύνου για αιμορραγία του επιπεφυκότα περιλαμβάνονται:
- Διαβήτης.
- Υψηλή πίεση του αίματος.
- Κρυολόγημα ή αλλεργίες που αυξάνουν τον βήχα και το φτάρνισμα.
- Χρήση φακών επαφής (αυξάνει το τρίψιμο των ματιών).
- Χρήση ασπιρίνης.
- Γήρανση (άνω των 50 ετών).
- Διαταραχές πήξης του αίματος.
- Ανεπάρκεια βιταμίνης Κ.
Συχνά, όμως, η αιτία μιας υποεπιπεφυκότας αιμορραγίας είναι άγνωστη.
Πώς αντιμετωπίζονται οι αιμορραγίες του υποεπιπεφυκότα;
Πραγματικά δεν υπάρχει θεραπεία για τις αιμορραγίες του υποεπιπεφυκότα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνιστώνται οφθαλμικές σταγόνες (τεχνητά δάκρυα) για να διατηρείται η επιφάνεια του ματιού καλά λιπασμένη, όσο λαμβάνει χώρα η φυσική διαδικασία επούλωσης.
Εάν παίρνετε ασπιρίνη, αραιωτικά αίματος ή άλλα φάρμακα, συνεχίστε να τα παίρνετε, εκτός εάν ο γιατρός σας σάς υποδείξει να κάνετε διαφορετικά.
Πώς να αποτρέψετε τις αιμορραγίες του υποεπιπεφυκότα;
Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές, ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορραγίας του επιπεφυκότα:
- Φοράτε προστατευτικά γυαλιά, για να αποφύγετε τραυματισμούς στα μάτια.
- Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας. Εάν τα μάτια σας έχουν φαγούρα, επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο για να προσδιορίσετε την αιτία και τις πιθανές θεραπείες.
- Φοράτε φακούς επαφής με τρόπο υπεύθυνο. Καθαρίστε και απολυμάνετε τις φακούς σας, σύμφωνα με τις οδηγίες, και μη τους φοράτε για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα.
- Να αθλείστε αρκετά και ξεκουράζεστε. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή, για να δυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
- Ελέγξτε πιθανές αλλεργίες. Επισκεφτείτε τον γιατρό ή τον οφθαλμίατρό σας για να αποτρέψετε τις οφθαλμικές αλλεργίες, τον βήχα και το φτάρνισμα που σχετίζεται με αυτές.
- Διατηρήστε υπό έλεγχο τυχόν διαταραχές του αίματος ή προβλήματα υγείας (π.χ. διαβήτης, υπέρταση).
Πηγή:
allaboutvision.com