Όλα τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα πρέπει, λίγο μετά τη γέννηση, να ελέγχονται για αμφιβληστροειδοπάθεια της πρόωρης ωρίμανσης (retinopathy of prematurity (ROP). Ένας ειδικός οφθαλμίατρος πρέπει να ελέγξει τα μάτια του βρέφους για να διαπιστώσει αν υπάρχουν τυχόν προβήματα. Ωστόσο, η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας ενδέχεται να μην είναι ορατή παρά μόνο αρκετές εβδομάδες μετά. Έτσι, τα πρόωρα μωρά που κινδυνεύουν από ROP εξετάζονται συνήθως από έναν οφθαλμίατρο 4 έως 6 εβδομάδες μετά τη γέννησή τους.
Είναι σημαντικό να πραγματοποιήσετε όλες τις εξετάσεις με τον οφθαλμίατρο που παρακολουθεί το παιδί σας. Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μόνιμης απώλειας της όρασης.
Πώς αντιμετωπίζεται το ROP;
Αρχικά, ένας οφθαλμίατρος μπορεί να παρακολουθεί το ROP για να δει αν παρέρχεται λίγο καιρό αργότερα. Εάν τα μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία συνεχίσουν να αναπτύσσονται, σημαίνει ότι το βρέφος χρειάζεται θεραπεία.
Η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας μπορεί να θεραπευτεί με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
- Θεραπεία με λέιζερ.
- Κρυοθεραπεία.
- Φάρμακα.
Στη θεραπεία με λέιζερ ο οφθαλμίατρος χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για να κάψει την άκρη του αμφιβληστροειδούς. Με την κρυοθεραπεία, ο χειρουργός χρησιμοποιεί ψύχος για να καταστρέψει μέρος του αμφιβληστροειδούς. Και οι δύο αυτές θεραπείες στοχεύουν πολύ συγκεκριμένα μέρη του αμφιβληστροειδούς. Στόχος τους είναι να προσπαθήσουν να σταματήσουν τη μη φυσιολογική ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων.
Επίσης, τα φάρμακα κατά του VEGF χρησιμοποιούνται τώρα για τη θεραπεία του ROP. Αυτά τα φάρμακα εγχέονται στο μάτι για να σταματήσουν την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων.
Καθώς τα μωρά με ROP μεγαλώνουν, πρέπει να ελέγχονται τακτικά από οφθαλμίατρο για τυχόν προβλήματα όρασης. Η ύπαρξη ROP μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, ενώ αυξάνει και τον κίνδυνο και για την εμφάνιση γλαυκώματος.
Οι επιπλοκές της αμφιβληστροειδοπάθειας της προωρότητας είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με πιθανότητα επιτυχίας ανάλογη της βαρύτητας της νόσου και, κατά περίπτωση, του χρόνου επεμβάσεως. Μεγάλη σημασία έχει ο προληπτικός έλεγχος των πρόωρων νεογνών και παρέμβαση δοθέντων των ευρημάτων.
Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org