Αστιγματισμός είναι μία από τις πιο κοινές και διαδεδομένες παθήσεις της όρασης σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Συνήθως, μετά τη διάγνωση της νόσου, ο οφθαλμίατρος συνταγογραφεί φακούς με βάση τον τύπο του προβλήματος που παρουσιάζεται. Έχετε προσπαθήσει ποτέ να διαβάσετε και να κατανοήσετε τη συνταγογράφηση και τους αριθμούς;
Οφθαλμίατροι και οπτομετρητές μερικές φορές χρησιμοποιούν διαφορετικές μετρήσεις για τον αστιγματισμό. Οι συνταγές τους μπορεί να εμφανίζονται διαφορετικές, ανάλογα με τον τύπο της εξέτασης που εφαρμόζεται. Παρόλα αυτά, τα οπτικά καταστήματα και οι επαγγελματίες οπτικοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κατανοήσουν τη συνταγή ανεξάρτητα από το ποιος την παρέχει.
+1.0 Αστιγματισμός, +2 Συνταγή αστιγματισμού: Τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί;
Ο αστιγματισμός μετριέται σε διοπτρίες. Ένα τέλειο μάτι χωρίς αστιγματισμό έχει 0 διοπτρίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν από 0,5 έως 0,75 διοπτρίες αστιγματισμού. Άτομα με μέτρηση 1,5 ή περισσότερο συνήθως χρειάζονται φακούς επαφής ή γυαλιά για να μπορούν να δουν καθαρά.
Από τους τρεις αριθμούς, οι δύο τελευταίοι αναφέρονται στον αστιγματισμό:
Ο πρώτος αριθμός ονομάζεται σφαίρα (SPH). Υποδεικνύει τη δυνατότητα της όρασης στις μακρινές ή στις κοντινές αποστάσεις. Το σύμβολο “+” δίπλα απ’ τον αριθμό υποδηλώνει προβλήματα μυωπίας, ενώ το σύμβολο ‘’-‘’ προβλήματα υπερμετρωπίας.
Ο δεύτερος αριθμός ονομάζεται κύλινδρος (CYL). Μετράει τον βαθμό αστιγματισμού που έχετε αλλά και το πόσο επίπεδο κι ακανόνιστο είναι το σχήμα του κερατοειδούς. Κι εδώ ο αριθμός μπορεί να εμφανίζεται είτε θετικός είτε αρνητικός.
Ο τελευταίος αριθμός ονομάζεται άξονας (AXIS). Μετριέται σε μοίρες και παρουσιάζεται μόνο εάν εμφανίζεται αστιγματισμό. Υποδηλώνει το σημείο του κερατοειδούς στο οποίο εμφανίζεται ο αστιγματισμός. Οι αριθμοί του άξονα κυμαίνονται από το 0 έως το 180. Εάν φανταστείτε το μάτι ως έναν χάρτη, ο άξονας των 90 μοιρών κινείται από πάνω προς τα κάτω ή, αλλιώς απ’ τον βορρά προς τον νότο. Ο άξονας των 180 μοιρών διασχίζει το μάτι, ανατολικά προς δυτικά.
Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org