Καθώς οι ψηφιακές συσκευές έχουν καταλάβει τη ζωή μας, ορισμένες εταιρείες εμπορεύονται βιταμίνες ισχυριζόμενες ότι το προϊόντα τους μπορεί να προστατεύσουν τους οφθαλμούς από την μπλε ακτινοβολία. Η ακτινοβολία αυτή εκπέμπεται από τον ήλιο αλλά και τις οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών. Οι οφθαλμίατροι, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένο όφελος από τη χρήση συμπληρωμάτων “βιταμίνης” για την προστασία των ματιών από βλάβες που σχετίζονται με το μπλε φως. Δεν υπάρχουν επίσης πειστικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα συγκεκριμένα συμπληρώματα βελτιώνουν την όραση.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αντιμετωπίζει τα συμπληρώματα βιταμινών με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι τα φάρμακα. Το FDA δεν υποβάλλει σε εξετάσεις τα προϊόντα συμπληρωμάτων διατροφής για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα προτού αυτά διατεθούν στην αγορά. Ο νόμος δεν απαιτεί από τον κατασκευαστή ή τον πωλητή να αποδείξει ότι η αξίωση του προϊόντος και της διαφήμισης είναι ακριβής κι αληθής πριν αυτό τοποθετηθεί στο ράφι προς πώληση.
Είναι αλήθεια ότι η πολύωρη χρήση του υπολογιστή εκθέτει τους οφθαλμούς στην μπλε ακτινοβολία που εκπέμπεται απ’ τη συσκευή. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτή βλάπτει τα μάτια. Εάν αισθάνεστε δυσφορία κάθε φορά που κοιτάζετε την οθόνη του κινητού σας, τότε είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε προβλήματα ψηφιακής καταπόνησης.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το μπλε φως φαίνεται να επηρεάζει τον κιρκαδικό ρυθμό του σώματος. Ο κιρκαδικός ρυθμός είναι το φυσικό μας ”ρολόι” για τον ύπνο και την αφύπνιση. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το μπλε φως μας ξυπνά και μας ‘’ενεργοποιεί’’. Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση σε μπλε φως, ειδικά αργά το βράδυ, μπορεί να δυσκολέψει και να αλλοιώσει τις συνήθειες του ύπνου.
Βιταμίνες και ασθένειες των ματιών
Μια καταστροφική ασθένεια των ματιών είναι ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Η Emily Chew βοήθησε να ηγηθεί μιας μελέτης που ονομάζεται Age-Related Eye Disease Study (AREDS). Αυτή και οι συνάδελφοί της ήθελαν να δουν εάν ορισμένοι συνδυασμοί βιταμινών θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ασθενείς με AMD να διατηρήσουν την όρασή τους. Διαπίστωσαν ότι η σύνθεση βιταμινών που ανέπτυξαν μπορεί να προστατεύσει από την απώλεια όρασης. Ωστόσο αυτό συμβαίνει μονάχα σε μερικούς ασθενείς. Οι βιταμίνες μπορούν να καθυστερήσουν την επιδείνωση της προχωρημένης AMD και να βοηθήσουν ώστε να μην χαθεί η όραση, εάν πάσχετε από προηγμένη ή μέτρια AMD στο ένα μάτι. Η μελέτη δεν έδειξε κανένα όφελος σε ασθενείς με πρώιμη AMD.
Τι υπήρχε στη φόρμουλα βιταμινών που χρησιμοποιήθηκε;
Βιταμίνη C 500 mg, βιταμίνη Ε 400 IU, ψευδάργυρος 80 mg, χαλκός 2 mg, λουτεΐνη, 10 mg; και ζεαξανθίνη, 2 mg.
Ο Δρ Chew λέει ότι η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να ενισχύσει την υγεία των ματιών. Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης καταρράκτη, γλαυκώματος, AMD και διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Αλλά η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και τροφές με θρεπτικά συστατικά, όπως ο σολομός και οι ξηροί καρποί, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι ασθενείς που έτρωγαν φρέσκο ψάρι, μια σημαντική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών, είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης AMD. Ωστόσο, μελέτες που συνέκριναν ασθενείς που έλαβαν συμπληρώματα ωμέγα-3 με εκείνους που δεν το έκαναν, δεν έδειξαν μείωση του κινδύνου AMD. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα συστατικά που λαμβάνουμε μέσω των τροφίμων δεν μπορούν να αντικατασταθούν εξ’ ολοκλήρου με τα συμπληρώματα που λαμβάνονται σε μορφή χαπιών απ’ το σπόμα.
Πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα βιταμινών, η FDA σας καλεί να λάβετε τα ακόλουθα υπόψη:
- Απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας, ώστε να σας βοηθήσει και να σας κατευθύνει με βάση τις ανάγκες και τους στόχους σας. Εκείνος μπορεί να σας υποδείξει ποιες είναι οι ημερίσες ανάγκες σας σε βιταμίνες και ποιές τροφές πρέπει να καταναλώνεται.
- Επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή για περαιτέρω πληροφορίες που σχετίζονται με το προϊόν που σκοπεύετε να καταναλώσετε.
- Ορισμένα συστατικά συμπληρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των θρεπτικών συστατικών, μπορεί να είναι τοξικά, ενώ άλλα μπορούν να είναι επιβλαβή όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να είναι επιβλαβή όταν χρησιμοποιούνται παράλληλα με ορισμένα άλλα φάρμακα, ουσίες ή τρόφιμα.
- Μην προβαίνετε σε αυτό-διάγνωση. Ρωτήστε καλύτερα τον γιατρό σας!
- Μην αντικαταστήσετε ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο, μία εξειδικευμένη θεραπεία ή την ποικιλία τροφίμων που είναι σημαντικά για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με ένα συμπλήρωμα.
- Μην υποθέτετε ότι ο όρος ”φυσικό” σ’ ένα προϊόν διασφαλίζει ότι το προϊόν είναι υγιές κι ασφαλές.
- Να είστε προσεκτικοί με τις διαφημίσεις και τα πρωτοσέλιδα που αναφέρονται στο προϊόν.
- Μάθετε να εντοπίζετε τις ψευδείς αξιώσεις. Εάν κάτι ακούγεται «πολύ καλό για να είναι αληθινό», μάλλον δεν είναι ούτε αληθινό, ούτε και τόσο καλό.
ΠΗΓΗ:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org