Τι κοινό έχουν το γκρέιπφρουτ, το μπρόκολο και οι φράουλες; Πρόκειται για τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C, η οποία δύναται να βοηθήσει στην αποτροπή του καταρράκτη, σύμφωνα με βρετανικές μελέτες.
Ο καταρράκτης είναι μια πάθηση κατά την οποία ο φακός του ματιού θολώνει, με αποτέλεσμα τη σταδιακή απώλεια της όρασης. Η κατάσταση αυτή σχετίζεται με την ηλικία και αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η σχέση της βιταμίνης C στην πρόληψη του καταρράκτη
Ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου εξέτασαν δεδομένα από 1.000 και περισσότερα ζευγάρια θηλυκών διδύμων. Σκοπός ήταν να δουν ποιοι παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καταρράκτη. Παρακολούθησαν την πρόσληψη βιταμίνης C και άλλων θρεπτικών συστατικών από τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής. Κατέγραψαν επίσης το πόσο αδιαφανείς ήταν οι φακοί των ματιών σε άτομα ηλικίας περίπου 60 ετών και την κατάσταση τους σε βάθος μιας δεκαετίας.
Οι γυναίκες που ανέφεραν ότι καταναλώνουν περισσότερες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είχαν 33% μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη κατά τη διάρκεια της δεκαετούς έρευνας, σύμφωνα με τα δεδομένα. Οι φακοί των ματιών τους εμφάνιζαν καλύτερη συνολική κατάσταση από εκείνων που δεν ακολούθησαν την εν λόγω διατροφή.
«Ενώ δε μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς την ανάπτυξη καταρράκτη, ενδέχεται να είμαστε σε θέση να καθυστερήσουμε την εμφάνισή του και να αποτρέψουμε την επιδείνωσή του, καταναλώνοντας μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Christopher Hammond, MD, καθηγητής οφθαλμολογίας στο King’s College του Λονδίνου . Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματα αφορούν μόνο βιταμίνες που καταναλώνονται μέσω τροφής και όχι συμπληρωμάτων διατροφής.
Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Το υγρό στο εσωτερικό του βολβού είναι συνήθως υψηλό σε μια ένωση παρόμοια με τη βιταμίνη C. Η ένωση αυτή βοηθά στην πρόληψη της οξείδωσης που οδηγεί στη θόλωση του φακού. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι περισσότερη βιταμίνη C στη διατροφή μπορεί να αυξήσει την ποσότητα που υπάρχει γύρω από το φακό. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ενισχυθεί περισσότερο η φυσική προστασία των ματιών και του φακού.
Γενετικές και περιβαλλοντικές διαθέσεις
Επειδή η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δίδυμα, η ομάδα μπόρεσε επίσης να υπολογίσει πόσο ρόλο παίζουν τα γονίδια έναντι των περιβαλλοντικών παραγόντων στην εξέλιξη του καταρράκτη. Ενώ οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, αντιπροσώπευαν το 65%, οι γενετικοί παράγοντες αντιπροσώπευαν μόνο το 35%, υποδεικνύοντας ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής μπορεί να υπερτερούν της γενετικής προδιάθεσης.
Η μελέτη, «Genetic and Dietary Factors Influencing the Progression of Nuclear Cataract», θα δημοσιευθεί τον Ιούνιο στο «Opthalmology», το επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.
ΠΗΓΗ:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org