Για άτομα που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση LASIK ή άλλου είδους επεμβάσεις για τη διόρθωση των προβλημάτων όρασης, υπάρχει μια νέα επιλογή εμφύτευσης ενδοφθάλμιου φακού. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενδοφθάλμιοι φακοί –Phakic (IOL)- είναι αποτελεσματικοί και ασφαλείς ως εναλλακτική μέθοδο θεραπείας της μυωπίας.
Οι φακικοί (Phakic) ενδοφακοί τοποθετούνται χειρουργικά μεταξύ του κερατοειδούς και της ίριδας, χωρίς να αφαιρείται ο φυσικός φακός. Ο φακικός ενδοφακός επιτρέπει στο φως να εστιάζει σωστά στον αμφιβληστροειδή, επιτυγχάνοντας τη βέλτιστη όραση.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να μην μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ματιών με λέιζερ, εξηγεί ο Jeffrey Whitman, του Κέντρου Ματιών στο Ντάλας. «Με τη χειρουργική επέμβαση LASIK, όσο πιο μυωπικός είναι κάποιος, τόσο περισσότερο ιστός πρέπει να αφαιρεθεί από τον κερατοειδή. Εάν ένα άτομο έχει υψηλή μυωπία (ή έχει λεπτό κερατοειδή), μπορεί να μην υπάρχει αρκετός ιστός για να αφαιρεθεί».
Ο σχηματισμός ουλών στον κερατοειδή ή ο κερατοειδής με ακανόνιστο σχήμα μπορεί επίσης να καταστήσει αδύνατη τη χειρουργική επέμβαση με λέιζερ, λέει ο Δρ Whitman.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 31 άτομα με μέτρια έως υψηλή μυωπία ή σοβαρό αστιγματισμό για πέντε χρόνια μετά την επέμβαση. Πριν από τη διαδικασία, όλοι οι ασθενείς σημείωναν όραση περίπου 20/200 ή και χαμηλότερη. Mόνο το 60% μπορούσε να επιτύχει οπτική ικανότητα της τάξεως του 20/40 ακόμη και με γυαλιά ή φακούς επαφής.
Πέντε χρόνια μετά την εμφύτευση των φακικών ενδοφακών, το 57% των ασθενών πέτυχε όραση της τάξεως 20/40, χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής. Ένα άλλο ποσοστό του 23% των ασθενών πέτυχε το ίδιο αποτέλεσμα με τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής. Όλοι οι φακικοί φακοί παρέμειναν λειτουργικοί μετά από πέντε χρόνια. Κανένας από τους ασθενείς, που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, δεν έχασε την οξύτητα της όρασης με το πέρας του χρόνου.
Φακοί φακοί και χειρουργική επέμβαση με λέιζερ· Ποια είναι η διαφορά;
Η διαδικασία των φακικών εμφυτευμάτων είναι πιο επεμβατική από τη χειρουργική επέμβαση με λέιζερ, η οποία πραγματοποιείται στο εξωτερικό τμήμα του ματιού. «Η ενδοφθάλμια χειρουργική επέμβαση έχει αποδειχθεί πολύ ασφαλής, αλλά εξακολουθεί να έχει υψηλότερο κίνδυνο από τη χειρουργική επέμβαση με λέιζερ», λέει ο Δρ Whitman.
Η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ και οι φακικοί ενδοφθάλμιοι φακοί είναι παρόμοιοι όσον αφορά την αποτελεσματικότητα. Και οι δύο μπορούν να αποδώσουν ίδια αποτελέσματα. Η διαδικασία των ενδοφθάλμιων φακών είναι γρήγορη, συνήθως περίπου 15 λεπτά ανά μάτι. Το κόστος, όμως, είναι αρκετά μεγαλύτερο.
Μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς συνήθως λαμβάνουν οφθαλμικές σταγόνες για δύο έως τρεις εβδομάδες. Σε περιπτώσεις χειρουργικής επέμβασης με λέιζερ, λαμβάνουν σταγόνες για περίπου 10 ημέρες.
ΠΗΓΗ:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org