Νέες μελέτες δείχνουν ότι οι φακοί επαφής θα μπορούσαν σύντομα να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του γλαυκώματος. Δημοσιευμένη στο περιοδικό Biomaterials, μια μελέτη που διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών που εδρεύουν στη Βοστώνη, έδειξε την πιθανή αποτελεσματικότητα των πρωτοτύπων φακών επαφής που απελευθερώνουν φάρμακα γλαυκώματος. Όταν οι αυτοί οι φακοί επαφής τοποθετούνται στα μάτια είναι ρυθμισμένη ώστε να απελευθερώνουν σταδιακά τη φαρμακευτική θεραπεία. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για άτομα με γλαύκωμα, καθώς πρέπει θυμούνται να εφαρμόζουν καθημερινά τις φαρμακευτικές σταγόνες.
Οι φαρμακευτικές οφθαλμικές σταγόνες είναι η πιο συνηθισμένη θεραπεία του γλαυκώματος. Όπως κάθε φάρμακο, είναι σημαντικό να λαμβάνεται τακτικά, συνήθως μία φορά την ημέρα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι το 50% των ασθενών με γλαύκωμα δε λαμβάνουν τα φάρμακά τους για διάφορους λόγους. Είτε γιατί μπορεί να το ξεχάσουν είτε γιατί μπορεί να δυσκολεύονται να ρίξουν τις σταγόνες στα μάτια τους. Ίσως πάλι να μην τους αρέσει η αίσθηση που τους προκαλεί.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι φακοί επαφής που κυκλοφορούν επί του παρόντος στην αγορά μπορούν να απελευθερώσουν ή να απορροφήσουν φάρμακα. Ωστόσο, η διάρκεια τους δεν είναι μεγάλη, μονάχα λίγες ώρες. Στόχος των ερευνητών είναι να επεκτείνουν τη δράση της απελευθέρωσης φαρμάκων για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Κάτι τέτοιο θα ήταν σημαντικά βολικό και ωφέλιμο για άτομα που ζουν με γλαύκωμα, εφόσον έτσι θα μπορούν να διατηρήσουν σταθερό τον ρυθμό λήψης της θεραπείας.
Οι φακοί δοκιμάστηκαν σε κουνέλια για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους
Οι φακοί επαφής που αναπτύχθηκαν, εισήχθησαν σε μάτια κουνελιών. Πραγματοποιήθηκαν καθημερινές μετρήσεις για σημάδια οφθαλμικής λοίμωξης αλλά και για τις συγκεντρώσεις του φαρμάκου σε κάθε μάτι. Τα αποτελέσματα ήταν πολλά υποσχόμενα και έδειξαν σταθερές ποσότητες χορήγησης του φαρμάκου στα μάτια για 30 ημέρες.
Παρόλο που τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα σε ανθρώπους για να εκτιμηθεί η θεραπευτική αξία αυτών των φακών. Επιπλέον, τα άτομα με γλαύκωμα, που δεν έχουν φορέσει ποτέ φακούς επαφής, ενδέχεται να μην μπορούν να τους φορούν για 30 ολόκληρες ημέρες. Προς το παρόν πάντως, τα άτομα με γλαύκωμα θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν σταθερά τη συνατγογράφηή τους. Θα πρέπει να μην παραλείπουν ποτέ την καθημερινή λήψη του φαρμάκου, ώστε να διασφαλίσουν την καλύτερη υγεία των ματιών τους.
Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org