Ο νυσταγμός είναι η κατάσταση όπου τα μάτια κινούνται γρήγορα και ανεξέλεγκτα. Μπορούν να μετακινηθούν:
πλευρικά (οριζόντιος νυσταγμός)
πάνω και κάτω (κάθετος νυσταγμός)
κυκλικά (περιστροφικός νυσταγμός)
Η κίνηση μπορεί να ποικίλλει μεταξύ αργής και γρήγορης και συνήθως συμβαίνει και στα δύο μάτια. Τα μάτια μπορεί να τρέμουν περισσότερο όταν κοιτάζετε προς ορισμένες κατευθύνσεις. Τα άτομα με νυσταγμό μπορεί να γέρνουν το κεφάλι τους για να δουν πιο καθαρά. Αυτό βοηθά στην επιβράδυνση των κινήσεων των ματιών.
Νυσταγμός σε παιδιά και ενήλικες
Υπάρχουν δύο τύποι της παθήσεις: εκ γενετής και ο αποκτώμενος.
Κληρονομικός νυσταγμός
Ο συγκεκριμένος τύπος εντοπίζεται σε βρέφη, συνήθως μεταξύ 6 εβδομάδων και 3 μηνών. Ειδικότερα, τα παιδιά με αυτή την πάθηση τείνουν να την έχουν και στα δύο μάτια, τα οποία κινούνται δίπλα-δίπλα. Συνήθως οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί την κατάσταση του παιδιού. Μερικές φορές κληρονομείται (μεταβιβάζεται από τους γονείς στα παιδιά).
Τα παιδιά με νυσταγμό συνήθως δεν βλέπουν τα πράγματα ως «τρέμουλο». Αντίθετα, μπορεί να έχουν κάποια θολή όραση.
Επίκτητος νυσταγμός
Αυτή η κατάσταση συμβαίνει αργότερα στη ζωή. Έχει πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών ιατρικών καταστάσεων ή χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ.
Σε αντίθεση με τα παιδιά με κληρονομικό νυσταγμό, οι ενήλικες με νυσταγμό συχνά αναφέρουν ότι νιώθουν λες και γίνεται σεισμός.
Αιτίες
Ο εγκέφαλος ελέγχει την κίνηση των ματιών. Τα μάτια σας κινούνται αυτόματα για να προσαρμοστούν όταν μετακινείτε ελαφρά το κεφάλι σας. Αυτό σταθεροποιεί την εικόνα που κοιτάτε, ώστε να βλέπετε μια πιο ευκρινή εικόνα. Επιπλέον, στα άτομα με νυσταγμό, οι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τις κινήσεις των ματιών δεν λειτουργούν σωστά.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι σαφές γιατί κάποιος πάσχει από νυσταγμό. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να σχετίζεται με άλλα προβλήματα στα μάτια.
Ο νυσταγμός μπορεί να σχετίζεται με τα ακόλουθα:
Έχοντας οικογενειακό ιστορικό νυσταγμού
Αλβινισμός (έλλειψη χρώματος ή μελανίνης στο δέρμα)
Ένα ευρύ φάσμα οφθαλμικών προβλημάτων σε βρέφη/παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη, του στραβισμού και των προβλημάτων εστίασης
Προβλήματα στο εσωτερικό αυτί, όπως η νόσος του Meniere
Σκλήρυνση κατά πλάκας
Εγκεφαλικό επεισόδιο (συχνό αίτιο επίκτητου νυσταγμού σε ηλικιωμένους)
Τραυματισμός στο κεφάλι (συχνό αίτιο επίκτητου νυσταγμού σε νεότερους ανθρώπους)
Χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως λίθιο ή αντισπασμωδικά φάρμακα
Χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών
Συμπτώματα
Κύριο σύμπτωμα αποτελεί το τρέμουλο των ματιών που δεν μπορεί να ελεγχθεί. Συνήθως η κίνηση είναι πλάι-πλάι. Μπορεί επίσης να είναι πάνω-κάτω ή κυκλικό. Η κίνηση μπορεί να ποικίλλει μεταξύ αργής και γρήγορης και συνήθως συμβαίνει και στα δύο μάτια.
Εκτός από τρέμουλο, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
2. ζάλη
3. βλέποντας στο σκοτάδι με δυσκολία
4. οφθαλμικά προβλήματα
5. στραβισμός στο κεφάλι 6. την αίσθηση ότι γίνεται σεισμός
Διάγνωση
Ο νυσταγμός εντοπίζεται από τον οφθαλμίατρο. Θα εξετάσουν το εσωτερικό των ματιών σας και θα τεστάρουν την όρασή σας. Ο οφθαλμίατρος σας θα αναζητήσει επίσης άλλα προβλήματα στα μάτια που μπορεί να σχετίζονται με την πάθηση. Βέβαια, αυτά τα προβλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν στραβισμό (κακώς ευθυγραμμισμένα μάτια), καταρράκτη (θόλωμα του φακού του ματιού) ή πρόβλημα με τον αμφιβληστροειδή ή το οπτικό νεύρο των ματιών.
Ένας τρόπος για να διακρίνετε τον νυσταγμό είναι να φέρετε ένα άτομο γύρω από τον εαυτό του για περίπου 30 δευτερόλεπτα, να σταματήσετε και μετά να το βάλετε να προσπαθήσει να κοιτάξει επίμονα ένα αντικείμενο. Συγκεκριμένα, τα μάτια τους θα κινηθούν πρώτα αργά προς μία κατεύθυνση και μετά θα κινηθούν γρήγορα προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Άλλες εξετάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάγνωση είναι:
- εγγραφές κινήσεων των ματιών (για να επιβεβαιώσετε τον τύπο του νυσταγμού και να δείτε λεπτομέρειες των κινήσεων των ματιών)
- ακοολογικό έλεγχο
- μια νευρολογική εξέταση
- εξετάσεις για τη λήψη εικόνων του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής τομογραφίας (CT) και της μαγνητικής τομογραφίας (MRI)
Θεραπεία-Τρόποι αντιμετωπίσεις
Η θεραπεία του νυσταγμού εξαρτάται κυρίως από τα αίτια του. Τα άτομα που γεννιούνται με με αυτή την πάθηση δεν μπορούν να την θεραπεύσουν ολοκληρωτικά. Ωστόσο, μπορεί να επωφεληθούν από γυαλιά ή φακούς επαφής. Δεν διορθώνουν τον νυσταγμό, αλλά η καθαρότερη όραση μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση των σπασμών των ματιών.
Σπανίως, μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση για την επανατοποθέτηση των οφθαλμικών μυών που κινούν τα μάτια. Συγκεκριμένα, εμποδίζει το κεφάλι να μην χρειάζεται να στρίψει τόσο μακριά για να μην κινούνται τα μάτια. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση δεν διορθώνει ούτε θεραπεύει τον νυσταγμό. Με άλλα λόγια, επιτρέπει σε κάποιον να κρατήσει το κεφάλι του σε πιο άνετη θέση για να περιορίσει την σύσπαση των ματιών.
Μερικές φορές, ο επίκτητος νυσταγμός μπορεί να υποχωρήσει. Συγκεκριμένα, αυτό συμβαίνει εάν αντιμετωπιστεί η κατάσταση που προκαλεί τον νυσταγμό. Βέβαια, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη θεραπεία ενός ιατρικού προβλήματος ή τη διακοπή της χρήσης ναρκωτικών ή αλκοόλ.
Πηγή: www.aao.org