Τι συμβαίνει στους οφθαλμούς μας, εάν πάσχουμε από διαβήτη;
Όπως είναι γνωστό, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Καθώς το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει την απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης για τη δέσμευση του σακχάρου, εκείνο εμφανίζεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο αίμα. Με τη σειρά του, το υψηλό σάκχαρο μπορεί να βλάψει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στους οφθαλμούς. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση παθήσεων, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει σχεδόν πάντα να υποβάλλονται σε οφθαλμικές εξετάσεις, ακόμη και αν το σάκχαρό τους είναι καλά ελεγχόμενο.
Ακολουθούν μερικές από τις κοινές επιπτώσεις του διαβήτη στην υγεία των ματιών μας, αλλά και με ποιους τρόπους μπορούμε να προστατέψουμε τα μάτια μας.
Πόσο συχνά πρέπει ένα άτομο με διαβήτη να πραγματοποιεί οφθαλμολογικούς ελέγχους;
- Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1, προγραμματίστε μια οφθαλμολογική εξέταση εντός 5 ετών από την έναρξη εκδήλωσης της νόσου.
- Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, πρέπει να κάνετε οφθαλμολογικές εξετάσεις αμέσως αφού διαγνώσατε τη νόσο, ανεξάρτητα από την ηλικία. Ακολουθήστε τη σύσταση του οφθαλμίατρου σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να υποβάλλεστε σε οφθαλμολογικό έλεγχο. Κάθε άτομο είναι μοναδικό και, συνεπώς, η απαιτούμενη συχνότητα των εξετάσεων διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Σύνδεση μεταξύ διαβήτη και καταρράκτη
Τα άτομα με διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καταρράκτη. Ο καταρράκτης προκαλεί θόλωση του φυσικού φακού, επηρεάζοντας τις οπτικές δεξιότητες. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της όρασης.
Παράλληλα, με τον διαβήτη, παρουσιάζετε και υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οιδήματος στον αμφιβληστροειδή, μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Σε κάθε περίπτωση, ο οφθαλμίατρος θα σας ελέγξει πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Αν θεωρηθεί απαραίτητο, θα σας υποβάλλει σε προθεραπεία, για την αποφυγή επιπλοκών. Οι θεραπείες αυτές περιλαμβάνουν ενέσεις στεροειδών που στοχεύουν στον έλεγχο της φλεγμονής στον αμφιβληστροειδή.
Στη χειρουργική επέμβαση, ο φυσικός φακός αφαιρείται και αντικαθίσταται με έναν διαυγή τεχνητό φακό, που ονομάζεται ενδοφθάλμιος φακός (IOL). Αν και υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί ενδοφθάλμιοι φακοί, οι επιλογές σας μπορεί να είναι πιο περιορισμένες, εάν πάσχετε από διαβήτη. Για παράδειγμα, οι τορικοί ενδοφθάλμιοι φακοί, οι οποίοι διορθώνουν τον αστιγματισμό, μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή, εάν εμφανίζετε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, εφόσον η όρασή σας μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας τον ενδοφθάλμιο φακό λιγότερο αποτελεσματικό. Ο χειρουργός θα πρέπει να ελέγξει το ιστορικό σας και να σας καθοδηγήσει στην καλύτερη για εσάς επιλογή.
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το γλαύκωμα
Η ύπαρξη διαβήτη διπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης γλαυκώματος, μιας χρόνιας πάθησης που προκαλεί πίεση στο εσωτερικό του ματιού. Η ενδοφθάλμια πίεση μπορεί να τραυματίσει τον αμφιβληστροειδή και το οπτικό νεύρο, βλάπτοντας σοβαρά την όρασή σας.
Τι κοινό έχουν ο διαβήτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας;
Ο διαβήτης δεν επηρεάζει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD). Ωστόσο, ορισμένα από τα συμπτώματα της ασθένειας μπορεί να επηρεάζονται μεταξύ τους.
Για παράδειγμα, η εμφάνιση οιδήματος στην ωχρά κηλίδα που σχετίζεται με τον διαβήτη, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας μπορούν να οδηγήσουν σε εσωτρικό οίδημα των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς. Και οι τρεις αυτές καταστάσεις μπορεί να βελτιωθούν με ενέσεις αντι-VEGF.
Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει τα μάτια σας;
Εάν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να παρατηρείτε τις μικροαλλαγές που συμβαίνουν στην όρασή σας.
Οι θεραπείες για τα οφθαλμικά προβλήματα που σχετίζονται με το διαβήτη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Όσο πιο γρήγορα παρατηρήσετε τα συμπτώματα μίας νόσου, τόσο πιο πιθανή και πετυχημένη είναι η θεραπεία.
Εάν έχετε προβλήματα σακχαρώδη διαβήτη και παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, ενημερώστε τον οφθαλμίατρο σας:
- Θολή ή διπλή όραση.
- Εκλάμψεις.
- Κενά ή σκοτεινά σημεία στην όρασή σας.
- Πόνος, πίεση ή συνεχής ερυθρότητα στα μάτια σας.
- Προβλήματα στο να βλέπετε καθαρά τις πινακίδες των δρόμων.
- Οποιαδήποτε άλλη ξαφνική αλλαγή στην όρασή σας.
Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org