Η υδροξυχλωροκίνη έχει προκαλέσει πολλές αντιγνωμίες για την αποτελεσματικότητά του όταν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του κορονωιού. Πλεόν, ωστόσο, εγείρονται και ανησυχίες για την επίδρασή του στην όραση, αφού οι διάφορες έρευνες δείχνουν την επικινδυνότητά του.
Το φάρμακο, η υδροξυχλωροκίνη, μαζί με το μεγαλύτερο αδερφάκι του, τη χλωροκίνη, έχει τη δυνατότητα να βλάψει τον αμφιβληστροειδή. Για το λόγο αυτό, οι επαγγελματίες οφθαλμίατροι συνιστούν στους ασθενείς που λαμβάνουν τα φάρμακα αυτά για τη θεραπεία του λύκου, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή της ελονοσίας να υποβάλλονται σε ετήσιες οφθαλμολογικές εξετάσεις.
Τι λέει η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας για την υδροξυχλωροκίνη
Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO) λέει ότι η υδροξυχλωροκίνη και η χλωροκίνη δεν προκαλούν τύφλωση. Ωστόσο, το 1% έως 2% των ασθενών που λαμβάνουν τα φάρμακα για τη θεραπεία αυτοάνοσων καταστάσεων, όπως ο λύκος, αντιμετωπίζουν προβλήματα του αμφιβληστροειδούς κατά τη διάρκεια μιας πενταετούς θεραπείας.
Ο οργανισμός σημειώνει ότι οι ασθενείς με COVID-19 που έχουν λάβει θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη ή χλωροκίνη λαμβάνουν διπλάσια δόση από τη συνηθισμένη. Ωστόσο, λαμβάνουν το φάρμακο μόνο για 1 έως 2 εβδομάδες.
Η AAO προτείνει ότι εάν είστε άνω των 50 ετών και έχετε ιστορικό νόσου του αμφιβληστροειδούς ή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ή έχετε υποβληθεί σε θεραπεία με ταμοξιφαίνη για τον καρκίνο του μαστού, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη ή χλωροκίνη.
«Ίσως είναι καλύτερό να σκεφτείτε μια εναλλακτική θεραπεία», λέει η AAO.
Εάν υποψιάζεστε ότι φέρετε τον ιό, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να μάθετε εάν και πού μπορείτε να κάνετε εξετάσεις. Εάν παρουσιάζετε κοκκίνισμα στα μάτια ή επιπεφυκίτιδα και πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε κορωνοϊό, ενημερώσετε άμεσα τον οφθαλμίατρό σας.
Πιθανή βλάβη στον αμφιβληστροειδή
Η υδροξυχλωροκίνη και η χλωροκίνη μπορούν, σε σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσουν αμφιβληστροειδοπάθεια. Με απλά λόγια, αυτό υποδηλώνει μία βλάβη που υφίσταται ο αμφιβληστροειδής, το τμήμα του ματιού που μετατρέπει τα οπτικά σήματα σε ηλεκτρικά, ώστε ο εγκέφαλος να τα μετουσιώσει σε εικόνα.
Υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που σχετίζονται με αυτόν τον τύπο αμφιβληστροειδοπάθειας. Αφενός το πόσα από αυτά τα φάρμακα παίρνει κάποιος κάθε μέρα, αφετέρου το χρονικό διάστημα που τα έχει πάρει.
Οι επαγγελματίες οφθαλμολόγοι συνιστούν μια ετήσια οφθαλμολογική εξέταση σε άτομα που λαμβάνουν υδροξυχλωροκίνη ή χλωροκίνη. Μάλιστα, όταν που κάποιος κάνει μακροχρόνια χρήση του φαρμάκου, οι εξετάσεις είναι ακόμη πιο επιτακτικές. Όταν πραγματοποιείται ετήσιος έλεγχος μπορεί να αποτραπεί η εξέλιξη της βλάβης του αμφιβληστροειδούς που προκαλείται από αυτά τα φάρμακα.
Τα συμπτώματα της αμφιβληστροειδοπάθειας από υδροξυχλωροκίνη ή χλωροκίνη περιλαμβάνουν δυσκολία στην ανάγνωση, θολή όραση και απώλεια έγχρωμης όρασης.
Προβλεπόμενη χρήση υδροξυχλωροκίνης
Εκτός από τη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών, τα δύο φάρμακα κάποτε συνταγογραφούνταν τακτικά για την πρόληψη και τη θεραπεία της ελονοσίας. Η ελονοσία είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια, δυνητικά θανατηφόρα που είναι κοινή στην Αφρική και την Ασία.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η υδροξυχλωροκίνη βοηθά τον COVID-19
Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι είτε η υδροξυχλωροκίνη είτε η χλωροκίνη είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία του COVID-19.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2020 υποδηλώνει ότι η υδροξυχλωροκίνη, όταν συνταγογραφείται με ή χωρίς το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, δεν μειώνει ούτε τα ποσοστά θανάτου από COVID-19 ούτε την ανάγκη για μηχανική βοήθεια στην αναπνοή.
Στην πραγματικότητα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η υδροξυχλωροκίνη από μόνη της αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου. Η μελέτη εξέτασε 368 άνδρες σε νοσοκομεία βετεράνων που είχαν λάβει θεραπεία τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020.
Αυτά τα ευρήματα δε θεωρούνται πειστικά, ωστόσο, καθώς η μελέτη περιελάμβανε έναν σχετικά μικρό αριθμό ασθενών με COVID-19. Ήταν μια περιορισμένη παρατήρηση και όχι μια πιο αξιόπιστη κλινική ανασκόπηση.
Προφυλάξεις κατά της χρήσης υδροξυχλωροκίνης και χλωροκίνης
Η American Heart Association, το American College of Cardiology και η Heart Rhythm Society έχουν ζητήσει προσοχή στη συνταγογράφηση υδροξυχλωροκίνης και αζιθρομυκίνης για τη θεραπεία του COVID-19. Ανέφεραν «δυνητικές σοβαρές επιπτώσεις» για ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο.
Τον Ιούνιο του 2020, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακάλεσε την άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης (EUA). Η χρήση θειικής υδροξυχλωροκίνης (HCQ) και φωσφορικής χλωροκίνης (CQ) για τη θεραπεία του COVID-19 διεκόπη.
«Υπό το φως των συνεχιζόμενων σοβαρών καρδιακών ανεπιθύμητων ενεργειών και άλλων σοβαρών παρενεργειών, τα γνωστά και πιθανά οφέλη του CQ και του HCQ δεν υπερτερούν πλέον των γνωστών και πιθανών κινδύνων για την εγκεκριμένη χρήση», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η FDA.
Πηγή:
allaboutvision.com