Η μυωπία είναι η πιο κοινή αιτία μειωμένης όρασης σε άτομα κάτω των 40 ετών. Τα τελευταία χρόνια, ο επιπολασμός της αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έρευνα δείχνει ότι το 2000, περίπου το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσίαζε προβλήματα μυωπίας. Mέχρι το 2050, αναμένεται ότι περίπου οι μισοί άνθρωποι στον πλανήτη θα είναι μυωπικοί.
Συμπτώματα μυωπίας
Εάν εκδηλώνετε συμπτώματα μυωπίας, τότε είναι δυνατόν να δυσκολεύεστε στο να διαβάζετε τις οδικές πινακίδες και να βλέπετε καθαρά απομακρυσμένα αντικείμενα. Η όρασή σας θα είναι σαφώς καλύτερη, όταν οι εργασίες απαιτούν κοντινή όραση, όπως το διάβασμα και η χρήση του υπολογιστή.
Άλλες ενδείξεις της μυωπίας περιλαμβάνουν το στραβισμό, την καταπόνηση των ματιών και τους πονοκεφάλους. Το να αισθάνεστε κουρασμένοι κατά την διάρκεια της οδήγησης ή κατά την άθληση μπορεί επίσης να είναι τεκμήριο μυωπίας.
Εάν παρουσιάζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, παρότι φοράτε τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής σας, συνιστάται να προγραμματίστε μια οφθαλμολογική εξέταση. Ο οφθαλμίατρος είναι ο μόνος ειδικός που μπορεί να σας ενημερώσει για την πάθηση και την εξέλιξη της μυωπίας.
Τί προκαλεί τη μυωπία;
Η μυωπία εμφανίζεται όταν ο βολβός του ματιού είναι πολύ μακρύς, συγκριτικά με την ισχύ εστίασης του κερατοειδούς και του φακού του οφθαλμού. Εξαιτίας αυτού, οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται σε ένα σημείο μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, και όχι απευθείας στην επιφάνειά του, κάνοντας τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται μικρότερα.
Μπορεί επίσης να προκληθεί από τον κερατοειδή χιτώνα που είναι υπερβολικά καμπύλος για το μήκος του βολβού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μυωπία εμφανίζεται λόγω ενός συνδυασμού αυτών των παραγόντων.
Η μυωπία ξεκινά συνήθως από την παιδική ηλικία και, απ’ ό,τι φαίνεται, σχετίζεται και με τη γενετική προδιάθεση αλλά και την κληρονομικότητα. Η έρευνες δείχνουν πως παιδιά με μυωπικούς γονείς εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης μυωπίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η όραση σταθεροποιείται στην αρχή της ενηλικίωσης, αλλά, μερικές φορές, συνεχίζει να εξελίσσεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Θεραπεία μυωπίας
Για παιδιά με προοδευτική μυωπία, υπάρχουν μερικές αποτελεσματικές μέθοδοι ελέγχου της μυωπίας, συμπεριλαμβανομένων των οφθαλμικών σταγόνων ατροπίνης, των γυαλιών ελέγχου μυωπίας και των φακών επαφής Ortho-k.
Για άλλους, η μυωπία μπορεί να διορθωθεί με τυπικά γυαλιά οράσεως, φακούς επαφής ή διαθλαστική χειρουργική επέμβαση.
Ανάλογα με τον βαθμό της μυωπίας, ίσως είναι αναγκαίο να φοράτε τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας ή όταν χρειάζεστε καθαρή όραση, όπως όταν οδηγείτε ή παρακολουθείτε μία ταινία.
Οι καλές επιλογές για γυαλιά οράσεως περιλαμβάνουν φακούς υψηλού δείκτη και φακούς με αντιανακλαστική επίστρωση. Επίσης, σκεφτείτε τους φωτοχρωμικούς φακούς, ώστε να προστατεύσετε τα μάτια σας από τις υπεριώδεις ακτίνες και το μπλε φως υψηλής ενέργειας.
Η μυωπία δηλώνεται από έναν αριθμό, ο οποίος καθορίζει το μέγεθος της απόκλισης από την πλήρη όραση. Όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός τόσο μεγαλύτερη είναι απόκλιση από τη φυσιολογική όραση και, άρα, το μέγεθος της μυωπίας.
Χειρουργικές επεμβάσεις
Η διαθλαστική χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει ή ακόμη και να εξαλείψει την ανάγκη για χρήση γυαλιών ή φακών οράσεως. Οι πιο συνηθισμένες διαδικασίες εκτελούνται με λέιζερ excimer.
Το λέιζερ αφαιρεί ένα στρώμα κερατοειδούς ιστού και επιτρέπει στις ακτίνες φωτός να εστιάζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια στον αμφιβληστροειδή.
Στην επέμβαση LASIK – την πιο συνηθισμένη διαθλαστική διαδικασία – δημιουργείται ένα λεπτό πτερύγιο στην επιφάνεια του κερατοειδούς. Το λέιζερ αφαιρεί την υπάρχουσα βλάβη στον κερατοειδή ιστό επιτρέποντας στο πτερύγιο να επιστρέψει στην αρχική του θέση.
Η ορθοκερατολογία αποτελεί μια μη χειρουργική διαδικασία που αφορά την εφαρμογή μιας σειράς ειδικά σχεδιασμένων ημίσκληρων φακών επαφής (RGP ή GP), με σκοπό τον σταδιακό και προοδευτικό ανασχηματισμό της καμπυλότητας του κερατοειδούς με την πάροδο του χρόνου. Σκοπός εδώ είναι να μειωθούν, να ελαχιστοποιηθούν ή να εξαλειφθούν διαθλαστικά σφάλματα μυωπίας. Ενώ ο χρήστης κοιμάται, οι φακοί, με τη ελεγχόμενη πίεση που ασκούν στο επιθήλιο του κερατοειδούς, επανασχηματίζουν την καμπυλότητά του, με αποτέλεσμα τη διόρθωση της μυωπίας. Όταν αφαιρείτε τους φακούς το πρωί, ο κερατοειδής σας διατηρεί προσωρινά το νέο σχήμα, ώστε να μπορείτε να δείτε καθαρά κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής.
Η ορθοκερατολογία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην προσωρινή διόρθωση ήπιων έως μέτριων ποσοτήτων μυωπίας. Η διαδικασία αυτή είναι μια καλή εναλλακτική λύση της χειρουργικής επέμβασης.
Ενδοφακοί
Οι εμφυτεύσιμοι φακοί, γνωστοί ως φακοί IOLs, είναι μια άλλη χειρουργική επιλογή για τη διόρθωση της μυωπίας, ιδιαίτερα για άτομα με υψηλή μυωπία ή για άτομα με λεπτότερου του φυσιολογικού κερατοειδή ιστού, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών από LASIK ή άλλες διαδικασίες διόρθωσης της όρασης με λέιζερ.
Τα Phakic IOL λειτουργούν σαν φακοί επαφής, εκτός από όταν τοποθετούνται χειρουργικά μέσα στο μάτι και συνήθως είναι μόνιμοι. Σε αντίθεση με τα IOL που χρησιμοποιούνται στη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, τα phakic IOLs δεν αντικαθιστούν τον φυσικό φακό. Στις περιπτώσεις φακικών ενδοφακών, ο φυσικός φακός του ματιού παραμένει άθικτος.
Έλεγχος της μυωπίας
Με περισσότερους ανθρώπους να έχουν προβλήματα όρασης, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την εξεύρεση τρόπων ελέγχου της μυωπίας στην παιδική ηλικία.
Έχουν δοκιμαστεί διάφορες τεχνικές, χωρίς ωστόσο σημαντικά αποτελέσματα.
Πρόσφατες κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι οι οφθαλμικές σταγόνες χαμηλής δόσης ατροπίνης θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της μυωπίας σε παιδιά σχολικής ηλικίας, με σημαντικά λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με υψηλότερες συγκεντρώσεις.
Μερικά παιδιά, ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται καλά στη συγκεκριμένη θεραπεία.
Επίσης, η καθημερινή χρήση φακών επαφής διπλής εστίασης μείωσε τον ρυθμό εξέλιξης της μυωπίας σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 8 και 12 ετών, σε σύγκριση με παιδιά που φορούσαν απλούς φακούς. Η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε το 2017 στη συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Οπτομετρίας.
Οι ειδικά σχεδιασμένοι πολυεστιακοί φακοί μείωσαν την εξέλιξη της μυωπίας κατά 59% σε ένα έτος, 54% σε δύο χρόνια και 52% σε τρία χρόνια, συγκριτικά με την εξέλιξη της μυωπίας που βίωσαν παιδιά που φορούσαν συμβατικούς φακούς επαφής.
«Υπήρχαν καλές συσχετίσεις μεταξύ της αλλαγής του διαθλαστικού σφάλματος και της αλλαγής στην ανάπτυξη του βολβού», δήλωσε ο Paul Chamberlain, ανώτερος διευθυντής κλινικής έρευνας στο CooperVision, ο οποίος παρουσίασε την έρευνα.
Εκφυλιστική μυωπία
Συνήθως, η μυωπία είναι απλώς μια μικρή ταλαιπωρία που εκθέτει σε μικρό ή καθόλου κίνδυνο την υγεία του ματιού. Αλλά σ’ ορισμένες περιπτώσεις η μυωπία μπορεί να επιδείνωνεται προοδευτικά με σοβαρές συνέπειες.
Η εκφυλιστική μυωπία (ονομάζεται επίσης κακοήθη ή παθολογική μυωπία) είναι μια σχετικά σπάνια κατάσταση. Πιστεύεται ότι είναι κληρονομική και συνήθως ξεκινά στην πρώιμη παιδική ηλικία. Περίπου το 2% των Αμερικανών πλήττονται και η εκφυλιστική μυωπία αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης.
Σε κακοήθη μυωπία, η επιμήκυνση του βολβού μπορεί να συμβεί γρήγορα, οδηγώντας σε ταχύτατη εξέλιξη της μυωπίας και απώλεια όρασης. Τα άτομα με αυτή την πάθηση έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς. Παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο και για άλλες εκφυλιστικές αλλαγές στο πίσω μέρος του ματιού, καθώς και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.
Οφθαλμολογική εξέταση
Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την όραση, τότε μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο θα σας βοηθούσε να καταλάβετε καλύτερα τα συμπτώματα σας. Με τον οφθαλμίατρο σας μπορείτε να σχεδιάσετε μια εξατομικευμένη θεραπεία.
ΠΗΓΗ:
allaboutvision.com