Η θεραπεία με ερυθρό φως χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση διαφόρων συμπτωμάτων και ασθενειών. Για την ακμή, τη θεραπεία/ επούλωση πληγών, ακόμη και για τη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας χρησιμοποιείται ερυθρό φώς. Σήμερα, νέα ευρήματα δείχνουν ότι το κόκκινο φως μπορεί επίσης να προστατεύσει και τα μάτια μας από το γήρας.
Βέβαια, οι οφθαλμίατροι προειδοποιούν ότι η πρακτική δεν έχει μελετηθεί ενδελεχώς στον άνθρωπο -οπότε μην το δοκιμάσετε στο σπίτι!
Η έκθεση στο κόκκινο φως μπορεί να επαναφορτίσει τα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή
Μια μελέτη στο The Journals of Gerontology διαπίστωσε ότι η σύντομη έκθεση στο κόκκινο φως (τρία λεπτά την ημέρα για δύο εβδομάδες) βελτίωσε την ικανότητα των ηλικιωμένων ενηλίκων να διακρίνουν γράμματα σ’ ένα παρόμοιου χρώματος φόντο.
Αυτή η ικανότητα, που ονομάζεται ευαισθησία αντίθεσης χρώματος, στηρίζεται στο έργο των κωνιοφόρων κυττάρων του αμφιβληστροειδούς. Τα κωνιοφόρα κύτταρα διακρίνουν τα χρώματα λιγότερο αποτελεσματικά καθώς μεγαλώνουμε. Τα ευρήματα αυξάνουν την πιθανότητα αναζωογόνησης των ηλικιωμένων κυττάρων του αμφιβληστροειδούς, εκθέτοντάς τα σε δέσμες κόκκινου φωτός μεγάλου μήκους κύματος (670 nm).
Πώς συμβαίνει αυτό; Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το ερυθρό φως επαναφορτίζει το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας του κυττάρου, την μπαταρία, γνωστή ως μιτοχόνδρια. Καθώς μεγαλώνουμε, τα μιτοχόνδρια παράγουν λιγότερη ενέργεια. Το βαθύ κόκκινο φως μπορεί να αποκαταστήσει την παραγωγή ενέργειας σε νεανικά επίπεδα, σύμφωνα με μελέτες.
Παρόλα αυτά, δεν είναι σαφές εάν τα νέα ευρήματα θα διατηρηθούν σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο. Είναι πιθανό οι συμμετέχοντες να βελτιώσουν την απόδοσή τους στη δοκιμή αντίθεσης χρώματος. Ωστόσο, αυτό μπορεί να συμβεί λόγω του μαθησιακού αποτελέσματος κι όχι απαραίτητα λόγω της θεραπείας με το κόκκινο φως.
Απ’ την άλλη, αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που υπαινίσσεται τις προστατευτικές επιπτώσεις του κόκκινου φωτός στον αμφιβληστροειδή. Πολλές μελέτες έχουν γίνει σε ζώα και σε κύτταρα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο. Μια απ’ αυτές διαπίστωσε ότι το κόκκινο φως ανέστρεψε εν μέρει τις επιπτώσεις της γήρανσης στους αμφιβληστροειδείς των ηλικιωμένων ποντικών. Βοήθησε μάλιστα στην ενίσχυση της απόδοσης του αμφιβληστροειδούς κατά 25%. Μία άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι, ενώ το μπλε φως έβλαψε τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, το κόκκινο φως ανέστρεψε τη ζημιά.
Το βαθύ κόκκινο φως δεν είναι εγκεκριμένη θεραπεία για τα μάτια
«Με βάση τη μέχρι τώρα έρευνα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ελαφριά θεραπεία με κόκκινο φως έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την υγεία των ματιών», λέει ο Ninel Z. Gregori, οφθαλμίατρος στο Bascom Palmer Eye Institute στο Μαϊάμι. «Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα δεδομένα για τον άνθρωπο, προτού χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία οφθαλμικών παθήσεων και της γήρανσης των ματιών».
Προτού το κόκκινο φως μπορεί να θεωρηθεί ως πιθανή θεραπεία για πιθανές οφθαλμικές παθήσεις, πρέπει να εξεταστεί σε κλινικές δοκιμές με ανθρώπους για να βεβαιωθεί ότι είναι ασφαλές. Επιπλέον, θα πρέπει να προσδιοριστεί το πιο αποτελεσματικό μήκος κύματος, η δόση, καθώς κι η διάρκεια της θεραπείας.
Εάν τα ευρήματα διατηρηθούν στον άνθρωπο, η θεραπεία με κόκκινο φως μπορεί κάποια μέρα να υποσχεθεί τη θεραπεία οφθαλμικών νόσων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, διαβητική οφθαλμική νόσος ή απώλεια όρασης χρώματος.
Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org