Το πρήξιμο των οφθαλμών και η εμφάνιση μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια μπορούν να προκληθούν από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων
- Κληρονομικά χαρακτηριστικά προσώπου.
- Γήρασνη.
- Άγχος και στρες.
- Καταπόνηση των ματιών.
- Ατομικά χαρακτηριστικά δέρματος.
Αν και τα συμπτώματα μερικές φορές είναι τα ίδια και για τις δύο παθήσεις, εντούτοις το πρήξιμο των οφθαλμών διαφέρει από τα πρήξιμο των βλεφάρων, το οποίο προκαλείται από αλλεργίες, μόλυνση, φλεγμονή ή τραύμα.
Υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων, όπως καταπραϋντικές ζεστές κομπρέσες. Υπάρχουν και ορισμένες κρέμες που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, όπως η Preparation H, η οποία μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά το πρήξιμο των οφθαλμών. Ωστόσο, μια μακροπρόθεσμη θεραπεία που θα απάλειφε τα συμπτώματα διαπαντός, εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία που τα προκαλεί.
Τι προκαλεί τα πρησμένα μάτια;
Το πρήξιμο των οφθαλμών προκαλείται από την υπερβολική συσσώρευση υγρών (οίδημα) στον περιβάλλοντα ιστό του δέρματος. Επειδή το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πολύ λεπτό, το πρήξιμο και ο αποχρωματισμός μπορεί να είναι αρκετά εμφανείς.
Γιατί όμως συσσωρεύεται υγρό γύρω από τα μάτια που προκαλεί το πρήξιμο;
Το πρήξιμο των οφθαλμών οφείλεται γενικά σε διάφορους παράγοντες, όπως:
- Υπερκατανάλωση αλατιού, που προκαλεί κατακράτηση υγρών.
- Προβλήματα στον κόλπο προκαλούν την εμφάνιση πρηξίματος.
- Αφυδάτωση.
- Κούραση και έλλειψη ύπνου.
- Άγχος και στρες.
- Το κλάμα.
- Η γήρανση.
- Κληρονομικά χαρακτηριστικά προσώπου.
Δυστυχώς, σε πολλούς ανθρώπους το πρήξιμο εμφανίζεται ως κληρονομικό χαρακτηριστικό. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις και ο ασθενής και οι οικογένεια του θα εμφανίζουν την ανάλογη συμπτωματολογία.
Με τη γήρανση, το πρήξιμο των οφθαλμών μπορεί να προκληθεί, εν μέρει, όταν ο λιπώδης ιστός που συνήθως προστατεύει το μάτι μέσα στην οστέινη οφθαλμική κόγχη του κρανίου αρχίζει να πέφτει προς τα εμπρός και να ‘’γεμίζει’’ την περιοχή κάτω από το μάτι.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι διαδικασίες γήρανσης προκαλούν λέπτυνση της μεμβράνης ή του «διαφράγματος» που συνήθως συγκρατεί το λίπος τόσο στα άνω όσο και στα κάτω βλέφαρα. Καθώς η μεμβράνη λεπταίνει, το λίπος κήλη και σπρώχνεται προς τα εμπρός, προκαλώντας το πρήξιμο τω οφθαλμών αλλά και την εμφάνιση μαύρων κύκλων.
Πού οφείλεται το πρήξιμο των οφθαλμών κατά τις πρωινές ώρες;
Συνήθως συμβαίνει όταν, κατά τη διάρκεια του ύπνου, δεν κλείνετε τα μάτια σας. Λόγω αυτού προκαλείται πρήξιμο στα μάτια και στην γύρω απ’ αυτά περιοχή.
Οι μαύροι κύκλοι μπορεί να σχηματιστούν στα μάτια και οφείλονται σε παράγοντες, όπως το άγχος ή η έλλειψη ύπνου.
Το άνοιγμα και το κλείσιμο των βλεφάρων είναι για τους οφθαλμούς ότι είναι το περπάτημα για τα πόδια. Μερικοί άνθρωποι όταν βρίσκονται σε αδράνεια για πολύ ώρα, παρατηρούν πρήξιμο των κάτω άκρων, το οποίο υποχωρεί μόλις αρχίσουν να περπατούν και οι μύες στα πόδια αρχίζουν να απορροφούν το οίδημα.
Ανάλογη είναι και η δράση των βλεφάρων.
Τα βλέφαρα που δεν ανοιγοκλείνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, δύναται, σε ορισμένα άτομα που είναι επιρρεπή σε αυτό το πρόβλημα, να προκαλέσουν πρήξιμο στα μάτια. Εξαιτίας αυτού μπορεί να συμβεί, όταν σηκωθείτε το πρωί, να παρατηρήσετε μαύρους κύκλους και πρήξιμο των οφθαλμών. Μόλις όμως σηκωθείτε από το κρεβάτι και αρχίσετε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας, τότε το πρήξιμο σταδιακά υποχωρεί.
Το πρήξιμο των οφθαλμών σημαίνει ότι εμφανίζω κάποιου είδους ιατρική πάθηση;
Το πρήξιμο στην περιοχή των ματιών συνήθως οφείλονται απλώς στη γήρανση, την κληρονομικότητα και, πιθανώς, στην έλλειψη ύπνου. Ωστόσο, αρκετές φορές, το πρήξιμο των βλεφάρων συγχέεται με το πρήξιμο των οφθαλμών.
Όταν εμφανίζονται ξαφνικά πρήξιμο στα βλέφαρα, μπορεί να είναι και το πρώτο σημάδι ότι πάσχετε από κάποιο υποκείμενο ιατρικό νόσημα των οφθαλμών.
Σε αντίθεση με το πρήξιμο των οφθαλμών, τα πρήξιμο των βλεφάρων μπορεί να είναι σημάδι ορισμένων παθήσεων όπως:
- Αλλεργίες στους οφθαλμούς.
- Οφθαλμική νόσος του θυρεοειδούς.
- Επιπεφυκίτιδα.
- Άλλες λοιμώξεις των ματιών.
- Φλεγμονή που σχετίζεται με το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας.
- Νεφρική ανεπάρκεια και άλλες συστηματικές παθήσεις.
- Βλεφαροχάλαση.
Εάν δεν είστε βέβαιοι για το εάν αντιμετωπίζετε πρήξιμο των οφθαλμών ή πρήξιμο των βλεφάρων, που μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο υποκείμενο ιατρική πρόβλημα, προγραμματίστε μία πλήρη οφθαλμολογική εξέταση με τον γιατρό σας. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να διακρίνει μεταξύ των δύο παθήσεων και να σχεδιάσει μια θεραπεία για κάθε περίπτωση.
Πώς να απαλλαγείτε από το πρήξιμο των οφθαλμών;
Για να βρείτε την καλύτερη λύση για το πρήξιμο στα μάτια και τους μαύρους κύκλους, είναι πολύ σημαντικό να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία.
Πολλές συντηρητικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος στα μάτια, όπως:
- Οφθαλμικές σταγόνες που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από τυχόν ερεθισμούς.
- Η συνεχής ενυδάτωση και η πρόληψη της αφυδάτωσης του σώματος.
- Εφαρμογή παγωμένων κομπρέσων, εάν τα βλέφαρά σας είναι πρησμένα.
- Παγωμένα φακελάκια τσαγιού πάνω στα μάτια. (Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική θεραπεία των κομπρεσών).
- Η χρήση κρεμών, ελαίων και άλλων προϊόντων δέρματος ειδικά σχεδιασμένα για χρήση γύρω από τα μάτια.
- Μειώσει της ποσότητας αλατιού που προσλαμβάνεται από τη διατροφή σας.
- Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο, όπως οι μπανάνες. Με αυτόν τον τρόπο αποβάλλετε τα περιττά υγρά στο σώμα σας.
- Ρίψη κρύου νερού στο πρόσωπο και τα μάτια.
- Επαρκής ύπνος.
Εάν εμφανίζεται πρήξιμο στην περιοχή των οφθαλμών ίδιο με εκείνο που συμβαίνει στη μητέρα ή τον πατέρα σας, είναι πιθανό η πάθηση αυτή να αποτελεί ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό σας. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως θα πρέπει να εξετάσετε την αισθητική βλεφαροπλαστική επέμβαση, ώστε να απαλλαγείτε μόνιμα από το πρήξιμο των οφθαμών.
Τα πρήξιμο στα μάτια που οφείλεται στο γήρας μπορεί επίσης να εξαλειφθεί με την αισθητική βλεφαροπλαστική επέμβαση
Είναι πιθανό να θέλετε να συζητήσετε με τον οφθαλμίατρο ή τον αισθητικό χειρουργό σας μερικές από τις λοιπές διαθέσιμες μεθόδους που μπορείτε να ακολουθήσετε για τη μείωση της εμφάνισης πρηξίματος και μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια. Τέτοιες θεραπείες περιλαμβάνουν το χημικό πίλινγκ και την ανάπλαση του δέρματος με λέιζερ.
Μία από τις πιο κοινές θεραπείες για το πρήξιμο των οφαλμών, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι η χρήση κρεμών και αλοιφών γύρω από τα μάτια. Ένα κοινό δραστικό συστατικό σε αυτά τα σκευάσματα είναι η φαινυλεφρίνη. H ουσία αυτή δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα κοινό φάρμακο που συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.
Αυτό μπορεί να έχει πιθανώς διπλή επίδραση στα πρησμένα βλέφαρα και τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας:
Η συρρίκνωση των αιμοφόρων αγγείων στα βλέφαρα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα διαρροής υγρού που προκαλεί πρήξιμο.
Η συστολή των διεσταλμένων αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα των ματιών σας μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των μαύρων κύκλων.
Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χρήση κρεμών για τη θεραπεία των πρησμένων οφθαλμών. Εάν κατά λάθος ένα απ’ αυτά τα προϊόντα εισέλθει στα μάτια σας, μπορεί να προκληθεί μια σοβαρή φλεγμονώδη απόκριση, γνωστή ως χημική επιπεφυκίτιδα.
Πριν δοκιμάσετε διάφορες κρέμες ή άλλες όμορες θεραπείες για το πρήξιμο των οφθαλμών, ζητήστε τη συμβουλή του οφθαλμίατρου σας σχετικά με άλλες εναλλακτικές θεραπείας που είναι πιο ασφαλείς και πιο αποτελεσματικές.
Πότε να πρέπει να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο;
Τα πρήξιμο των οφθαλμών δεν μπορεί να θεωρηθεί μία επείγουσα ιατρική ανάγκη, Ωστόσο, όπως ήδη αναφέρθηκε, μπορεί πολύ εύκολα να υποτιμηθεί ενώ είναι δείκτης σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων.
Επομένως, είναι μία πολύ καλή επιλογή να προγραμματίσετε μια οφθαλμολογική εξέταση, σε περίπτωση που εμφανίζεται τέτοιου είδους συμπτώματα. Ο γιατρός είναι σε θέση να καθορίσει το είδος της πάθησης και να σχεδιάσει μία θεραπεία καταπολέμησης και απαλλαγής των συμπτωμάτων.
Πηγή:
allaboutvision.com