Περίπου οι μισοί Αμερικανοί έχουν μπλε μάτια έναντι των κάστανων ματιών. Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο, λιγότερο από το 9% των ανθρώπων έχουν μπλε μάτια. Βέβαια, τα μπλε μάτια δεν είναι καν μπλε. Αντί να περιλαμβάνουν μια μπλε χρωστική ουσία, στην πραγματικότητα τους λείπει η χρωστική ουσία που κάνει τα μάτια καφέ.
1. Όλοι με μπλε μάτια είναι μακρινοί συγγενείς
Μεταξύ 6.000 και 10.000 ετών, γεννήθηκε στην Ευρώπη ένα μωρό με μια αβλαβή γενετική μετάλλαξη. Αυτό το μικρό DNA blip είχε μπλε χρώμα ματιών, σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
Από όσο μπορούν να πουν οι ερευνητές, αυτό ήταν το πρώτο άτομο με μπλε μάτια και όλοι όσοι έχουν μπλε μάτια σήμερα είναι (πολύ) μακρινός συγγενής αυτού του πρωτογόνου ανθρώπου.
Αρχικά, όλοι είχαμε καστανά μάτια, είπε ο Hans Eiberg, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής του πανεπιστημίου.
Αλλά μια γενετική μετάλλαξη που επηρεάζει το γονίδιο OCA2 στα χρωμοσώματά μας είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός «διακόπτη», ο οποίος κυριολεκτικά απενεργοποίησε την ικανότητα παραγωγής καστανών ματιών.
Το χρώμα των ματιών εξαρτάται από το πόση χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη ζει στην ίριδα του ματιού. Η μελανίνη είναι επίσης υπεύθυνη για το χρώμα του δέρματος, των ματιών και των μαλλιών μας.
Αυτός ο γενετικός διακόπτης περιορίζει την ποσότητα μελανίνης που παράγεται στην ίριδα. Με αποτέλεσμα να αλλοιώσει τα καστανά μάτια σε μια απόχρωση του μπλε.
Εκτός από το ότι έχουν σημαντικά λιγότερη μελανίνη στην ίριδά τους από τα άτομα με καστανά μάτια, καστανά μάτια ή πράσινα μάτια, τα άτομα με μπλε μάτια δεν έχουν μεγάλη ποικιλία στο τμήμα του DNA τους που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή μελανίνης.
Τα άτομα με καστανά μάτια, από την άλλη πλευρά, έχουν πολύ μεγαλύτερη ποικιλία.
Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όλα τα γαλανομάτα άτομα συνδέονται με τον ίδιο πρόγονο, είπε ο Eiberg. Όλοι έχουν κληρονομήσει τον ίδιο διακόπτη στο ίδιο ακριβώς σημείο στο DNA τους.
Λάβετε τα μέτρα σας!
Αν και είναι ένας πολύ σπάνιος τύπος καρκίνου, τα άτομα με μπλε μάτια διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οφθαλμικό ραγοειδές μελάνωμα. Επιπλέον, αν και αυτός ο καρκίνος είναι εξαιρετικά σπάνιος, οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα μάτια είναι επίσης πιο επιρρεπείς στη βλάβη από τον ήλιο από την έκθεση στις ακτίνες UV.
Λάβετε υπόψη, λοιπόν, ότι εάν θέλετε να προστατεύσετε και να διατηρήσετε αυτά τα μωρά, πρέπει να παρακολουθείτε τις συνήθεις οφθαλμολογικές εξετάσεις. Κλείστε σήμερα ένα ραντεβού με έναν τοπικό οφθαλμίατρο!
2. Τα μπλε μάτια στην πραγματικότητα δεν είναι μπλε
Το μπλε χρώμα των ματιών καθορίζεται από τη μελανίνη και η ίδια είναι στην πραγματικότητα καφέ από τη φύση της.
Το χρώμα των ματιών μας εξαρτάται από το πόση μελανίνη υπάρχει στην ίριδα. Τα καστανά μάτια έχουν την υψηλότερη ποσότητα μελανίνης στην ίριδα και τα μπλε μάτια τη λιγότερη. Η καφέ μελανίνη είναι η μόνη χρωστική ουσία που υπάρχει στο μάτι. Δεν υπάρχει χρωστική ουσία για φουντουκί, πράσινο ή μπλε. Τα μάτια φαίνεται να είναι μόνο αυτά τα χρώματα λόγω του τρόπου με τον οποίο το φως χτυπά τα στρώματα της ίριδας και αντανακλάται πίσω προς τον θεατή.
3. Δεν μπορείς να προβλέψεις αν ένα παιδί θα έχει μπλε μάτια
Κάποτε, πίστευαν ότι το χρώμα των ματιών, ήταν ένα απλό γενετικό χαρακτηριστικό. Η κοινή γνώση έλεγε ότι θα μπορούσατε να προβλέψετε το χρώμα των ματιών ενός παιδιού εάν ξέρετε το χρώμα των ματιών των γονιών του και πιθανώς το χρώμα των ματιών των παππούδων του.
Ή έτσι νομίζαμε.
Οι γενετιστές γνωρίζουν τώρα ότι έως και 16 διαφορετικά γονίδια επηρεάζουν το χρώμα των ματιών σε κάποιο βαθμό – μακριά από ένα ή δύο γονίδια που κάποτε πιστευόταν ότι καθόριζαν την απόχρωση της ίριδας.
Εκτός από τη γενετική, η ανατομική δομή της ίριδας μπορεί επίσης να επηρεάσει το χρώμα των ματιών σε κάποιο βαθμό. Με άλλα λόγια, είναι αδύνατο να γνωρίζετε με βεβαιότητα εάν τα παιδιά σας θα έχουν οποιοδήποτε συγκεκριμένο χρώμα. Και οι δύο γονείς μπορεί να έχουν παγωμένα μπλε μάτια, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι τα μάτια του παιδιού τους θα είναι καν μπλε.
4. Το να γεννηθεί κάποιος με μπλε ματιά δεν σημαίνει ότι θα τα έχει για όλη του τη ζωή
Τα ανθρώπινα μάτια δεν έχουν την πλήρη ποσότητα χρωστικής μελανίνης κατά τη γέννηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλά μωρά γεννιούνται με μπλε μάτια, μόνο για να αλλάξουν το χρώμα των ματιών τους καθώς οι ίριδες τους αναπτύσσουν περισσότερη μελανίνη κατά την πρώιμη παιδική ηλικία.
Επομένως, μην ανησυχείτε εάν το παιδί σας αρχίσει να χάνει το μπλε χρώμα των ματιών του. Είναι απολύτως φυσιολογικό να βλέπουμε το μπλε να γίνεται καφέ, φουντουκί ή ακόμα και πράσινο καθώς μεγαλώνουν λίγο.
Αυτή η χρωματική μετάβαση μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως τρία χρόνια για να διαρκέσει.
5. Τα μπλε μάτια συνοδεύονται από μερικούς κινδύνους
Η μελανίνη στην ίριδα φαίνεται να βοηθά στην προστασία του πίσω μέρους του ματιού (αμφιβληστροειδούς) από βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία και το ορατό μπλε φως υψηλής ενέργειας που προέρχεται από τον ήλιο και ορισμένες τεχνητές πηγές.
Επειδή τα μπλε μάτια περιέχουν λιγότερη μελανίνη από τα περισσότερα άλλα χρώματα ματιών, μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από ορισμένες βλάβες.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ανοιχτότερα χρώματα της ίριδας σχετίζονται με:
Υψηλότερο κίνδυνο οφθαλμικού μελανώματος ραγοειδούς (ένας τύπος καρκίνου των ματιών)
Μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη
Καμία διαφορά στον κίνδυνο εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι με μπλε μάτια είναι πιο ευαίσθητοι στο φως και μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο βλάβης του αμφιβληστροειδούς από τις ακτίνες UV, οι οφθαλμίατροι συχνά συνιστούν να είναι λίγο πιο προσεκτικοί σχετικά με την έκθεσή τους στο ηλιακό φως.
Η βλάβη των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία και το μπλε φως φαίνεται να σχετίζεται με την έκθεσή σας σε αυτές καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Επομένως, η χρήση γυαλιών ηλίου που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία 100% θα πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία.
Οι φωτοχρωμικοί φακοί είναι ένας άλλος τρόπος προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτοί οι διαφανείς φακοί μπλοκάρουν 100% την υπεριώδη ακτινοβολία τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους και σκουραίνουν αυτόματα όταν εκτίθενται στο εξωτερικό φως του ήλιου.
Πηγή: allaboutvision.com