Το οφθαλμικό μελάνωμα ή μελάνωμα των ματιών, είναι ένας καρκίνος που αναπτύσσεται στα μελανοκύτταρα του ματιού, τα οποία είναι τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης (χρωστική ουσία). Παρουσιάζεται ως καρκινικός (κακοήθης) όγκος που αναπτύσσεται σε μία ή περισσότερες περιοχές του ματιού.
Οι περιπτώσεις οφθαλμικού μελανώματος εμφανίζονται συνήθως μέσα στο μάτι και παρουσιάζουν λίγα έως καθόλου συμπτώματα. Αυτό καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό της πάθησης χωρίς τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις.
Τι είναι το οφθαλμικό μελάνωμα;
Το οφθαλμικό μελάνωμα είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένας ή περισσότεροι καρκινικοί όγκοι αναπτύσσονται στα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης. Ειδικότερα, επρόκειτο για τη χρωστική ουσία που καθορίζει το χρώμα των ματιών σας, το χρώμα του δέρματος καθώς και των μαλλιών σας.
Το μελάνωμα συχνά συνδέεται με τον καρκίνο του δέρματος, τον πιο κοινό καρκίνο στις ΗΠΑ και παγκοσμίως. Ενώ ο καρκίνος του δέρματος είναι πολύ πιο συχνός από το οφθαλμικό μελάνωμα, τα ίδια κύτταρα που επηρεάζονται από το μελάνωμα στο δέρμα υπάρχουν και στα μάτια.
Για το λόγο αυτό, το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία του ματιού, όπως συμβαίνει και σε διαφορετικά σημεία του δέρματος. Ενώ ο καρκίνος του δέρματος σχετίζεται άμεσα με τις βλάβες από τον ήλιο, είναι ακόμα άγνωστο εάν η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) έχει επίδραση στο οφθαλμικό μελάνωμα.
Υπάρχουν περίπου πέντε περιπτώσεις οφθαλμικού μελανώματος για κάθε ένα εκατομμύριο άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις αυξάνονται σε 21 ανά εκατομμύριο μετά την ηλικία των 50 ετών.
Αν και το οφθαλμικό μελάνωμα είναι πολύ σπάνιο, είναι ο πιο κοινός πρωτογενής καρκίνος των ματιών στους ενήλικες. Ο όρος “πρωτογενής” χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν καρκίνο που προήλθε από αυτήν την περιοχή. Ιδιαίτερα, το μάτι δεν εξαπλώθηκε εκεί από κάπου αλλού στο σώμα.
Τμήματα του ματιού που επηρεάζονται από οφθαλμικό μελάνωμα
Υπάρχουν τρία στρώματα στο μάτι. Ο σκληρός χιτώνας (το ασπράδι των ματιών) είναι το πιο εξωτερικό στρώμα. Ο αμφιβληστροειδής (ο φωτοευαίσθητος ιστός στο πίσω μέρος του ματιού) είναι το πιο εσωτερικό στρώμα. Το μεσαίο στρώμα που βρίσκεται μεταξύ του αμφιβληστροειδούς και του σκληρού χιτώνα είναι ο ραγοειδές χιτώνας.
Τα κύτταρα στο ραγοειδές στρώμα, που ονομάζεται επίσης ραγοειδική οδός, είναι εκεί όπου το οφθαλμικό μελάνωμα αναπτύσσεται πιο συχνά. Αυτό είναι γνωστό ως μελάνωμα uveal. Η ραγοειδική οδός έχει τρία μέρη που αποτελούν διαφορετικούς υποτύπους μελανώματος ραγοειδούς:
Ίριδα : Ο κύκλος του χρώματος στο μπροστινό μέρος του ματιού. Εάν επηρεαστεί αυτή η περιοχή, η κατάσταση είναι γνωστή ως μελάνωμα ίριδας.
Ακτινοειδές σώμα : Ένας μυς μπροστά από τον ραγοειδές χιτώνα που επιτρέπει στο μάτι να εστιάσει προσαρμόζοντας το σχήμα του φακού. Ειδικότερα, ονομάζεται μελάνωμα του ακτινωτού σώματος εάν αυτό το τμήμα επηρεάζεται.
Χοριοειδές στρώμα : Συνδετικός ιστός και αιμοφόρα αγγεία που τοποθετούνται μεταξύ του σκληρού χιτώνα και του αμφιβληστροειδούς. Η ύπαρξη όγκων σε αυτή την περιοχή ονομάζεται χοριοειδές μελάνωμα. Αν και η εμφάνιση είναι πολύ σπάνια, είναι επίσης πιθανό να αναπτυχθεί μελάνωμα στο βλέφαρο, στην κόγχη του ματιού ή στη μεμβράνη που καλύπτει το μπροστινό μέρος του ματιού, που ονομάζεται επιπεφυκότας
Μεταστατικό οφθαλμικό μελάνωμα
Το μεταστατικό οφθαλμικό μελάνωμα περιγράφει τον καρκίνο των ματιών που έχει εξαπλωθεί (κάνει μεταστάσεις) σε άλλες περιοχές του σώματος (συνήθως στο ήπαρ). Το τι προκαλεί την εξάπλωση του καρκίνου είναι ακόμα άγνωστο, αν και έχουν συνδεθεί αρκετοί παράγοντες κινδύνου.
Η μετάσταση συμβαίνει περίπου στις μισές περιπτώσεις οφθαλμικού μελανώματος και συχνά είναι θανατηφόρος.
Αιτίες
Είναι κατανοητό ότι το μελάνωμα των ματιών είναι αποτέλεσμα ανωμαλιών ή μεταλλάξεων που σχηματίζονται στο DNA, τον φορέα του γενετικού κώδικα του σώματος. Όταν τα υγιή μελανοκύτταρα (χρωστικά κύτταρα) στο μάτι εμφανίζουν σφάλμα, αρχίζουν να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.
Αντί να πεθαίνουν όπως συνήθως, τα μεταλλαγμένα κύτταρα συνεχίζουν να ζουν και να συσσωρεύονται στο μάτι, με αποτέλεσμα το μελάνωμα των ματιών. Η βασική αιτία – αυτό που πυροδοτεί την ανάπτυξη της ανωμαλίας εξαρχής – δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα κατανοητή. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει μελάνωμα στα μάτια.
Παράγοντες κινδύνου για οφθαλμικό μελάνωμα
Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε οφθαλμικό μελάνωμα εάν:
Να έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα.
Να έχετε ανοιχτόχρωμα μάτια.
Είναι άνω των 50 ετών.
Ισχυρό οικογενειακό ιστορικό συστηματικών και οφθαλμικών καρκίνων.
Ορισμένες κληρονομικές δερματικές παθήσεις όπως το σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων, το οποίο χαρακτηρίζεται από ανώμαλους σπίλους.
Οφθαλμική μελανοκυττάρωση, η οποία περιγράφει αυξημένη μελάγχρωση του ραγοειδούς.
Είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη σπίλων ή φακίδων.
Έχετε μία ή περισσότερες φακίδες στο μάτι (σπίλοι ίριδας).
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, δεν έχει προσδιοριστεί εάν η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οφθαλμικού μελανώματος. Πιστεύεται ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και η χρήση σολάριουμ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να επηρεαστεί κάποιος από την πάθηση.
Είτε εμπίπτετε στην κατηγορία υψηλού κινδύνου είτε όχι, είναι σημαντικό να φοράτε γυαλιά ηλίου όποτε εκτίθεστε στον ήλιο. Η θωράκιση των ματιών σας από τις δυνατές ακτίνες του ήλιου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων.
Συμπτώματα
Είναι πιθανό να έχετε οφθαλμικό μελάνωμα χωρίς σημεία ή συμπτώματα. Ειδικότερα, αυτές οι περιπτώσεις ανιχνεύονται μόνο με οφθαλμολογική εξέταση. Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας και να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
Εμφάνιση σκούρου σημείου στην ίριδα που μπορεί να μεγαλώσει με την πάροδο του χρόνου.
Βλέποντας αιωρούμενα μάτια ή λάμψεις φωτός στην όραση (αυτά δεν υποδηλώνουν πάντα μελάνωμα των ματιών).
Αλλαγή στο σχήμα της κόρης.
Απώλεια της περιφερειακής όρασης στο ένα μάτι.
Κακή ή θολή όραση στο ένα μάτι.
Πότισμα ματιών.
Μετατόπιση του ματιού μέσα στην οφθαλμική κόγχη. Πόνος μέσα ή γύρω από το μάτι (αυτό το περιστατικό είναι λιγότερο συχνό).
Πώς αντιμετωπίζετε το οφθαλμικό μελάνωμα
Η θεραπεία για το οφθαλμικό μελάνωμα εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του, καθώς και από τη γενική υγεία και τις προτιμήσεις του ασθενούς. Για μικρά μελανώματα που δεν έχουν δείξει ανάπτυξη, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει την παρακολούθηση του μελανώματος πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή άλλη θεραπεία.
Τα αναπτυσσόμενα μελανώματα που αρχίζουν να προκαλούν επιπλοκές στην όραση μπορούν να αντιμετωπιστούν χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες μεθόδους:
Χειρουργική επέμβαση
Υπάρχουν διαθέσιμες χειρουργικές επεμβάσεις για την αφαίρεση των προσβεβλημένων τμημάτων του ματιού. Αυτό γίνεται συνήθως μόνο σε μελανώματα που είναι ακόμα πολύ μικρά σε μέγεθος. Όταν η όραση έχει επηρεαστεί, εάν υπάρχει πόνος στα μάτια ή εάν το μελάνωμα έχει αυξηθεί σημαντικά, μπορεί να πραγματοποιηθεί μια διαδικασία που ονομάζεται εκπυρήνωση για την αφαίρεση ολόκληρου του βολβού του ματιού.
Μετά την αφαίρεση του βολβού του ματιού, ένα εμφύτευμα μπορεί να εισαχθεί στην κόγχη του ματιού και να προσαρτηθεί στους μύες που ελέγχουν το μάτι. Συνεπώς, μόλις επουλωθεί από τη διαδικασία, εισάγεται ένα προσθετικό μάτι, το οποίο είναι βαμμένο για να ταιριάζει με το φυσικό σας χρώμα των ματιών.
Ακτινοβολία
Τα μελανώματα που είναι μικρού έως μεσαίου μεγέθους μπορούν να αντιμετωπιστούν με ακτινοθεραπεία. Η ακτινοβολία συνίσταται στη χρήση ενέργειας υψηλής ισχύος για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προέλθει από μηχάνημα ή από βραχυθεραπεία.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί διάφορες μορφές ραδιενεργής ενέργειας και την κατευθύνει στο μάτι σας. Επιπλέον, αυτή η θεραπεία συνήθως χορηγείται για αρκετές ημέρες.
Η βραχυθεραπεία χρησιμοποιεί μια ραδιενεργή πλάκα που τοποθετείται απευθείας στον όγκο και ράβεται στη θέση του. Η πλάκα παραμένει στο μάτι για αρκετές ημέρες, με την ελπίδα ότι το ραδιενεργό υλικό καταβροχθίσει τον όγκο.
Θεραπεία με λέιζερ
Η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της σε ορισμένες περιπτώσεις, αν και συχνά συνδυάζεται με ακτινοθεραπεία. Η πιο κοινή θεραπεία με λέιζερ ονομάζεται διακορική θερμοθεραπεία, κατά την οποία τα λέιζερ χορηγούν θερμότητα στον όγκο και τον προκαλούν συρρίκνωση.
Κρυοθεραπεία
Αν και αυτή η μέθοδος θεραπείας δεν χρησιμοποιείται συχνά, μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία μικρών μελανωμάτων. Το υγρό άζωτο χρησιμοποιείται για την κατάψυξη του μελανώματος.
Άλλες επιλογές θεραπείας
Το μελάνωμα του επιπεφυκότα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις επιλογές που αναφέρονται παραπάνω ή με χημειοθεραπευτικές οφθαλμικές σταγόνες που εφαρμόζονται σύμφωνα με τις οδηγίες.
Η χημειοθεραπεία είναι αποτελεσματική μόνο όταν το μελάνωμα εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος. Επειδή το ήπαρ είναι συχνά το σημείο της μετάστασης του μελανώματος, η αφαίρεση προσβεβλημένων τμημάτων του ήπατος με χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση είναι δυνατή και μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση του καρκίνου.
Δυστυχώς, η πρόγνωση για το μεταστατικό μελάνωμα των ματιών είναι κακή.
Σημασία των οφθαλμικών εξετάσεων ρουτίνας
Το οφθαλμικό μελάνωμα τυπικά δεν θα εμφανίσει συμπτώματα μέχρι να προχωρήσει. Για το λόγο αυτό, η τακτική οφθαλμολογική εξέταση είναι υψίστης σημασίας.
Επομένως,εάν είστε άνω των 50 ετών και θεωρείστε υποψήφιος υψηλού κινδύνου για οφθαλμικό μελάνωμα, οι ετήσιες οφθαλμικές εξετάσεις καθιστούν δυνατό τον έγκαιρο εντοπισμό και θεραπεία του οφθαλμικού μελανώματος. Επιπλέον, είναι σημαντικό να προσέχετε τυχόν αλλαγές στην όρασή σας ή στην εμφάνιση των ματιών σας.
Πηγή : allaboutvision.com