Μπορεί η καφεΐνη να είναι το κλειδί για την ανακούφιση εκατομμυρίων ανθρώπων που πάσχουν από ξηροφθαλμία;
Φαίνεται πως υπάρχει κάποια σχέση μεταξύς της ξυροφθαλμίας και της καφεΐνης. Η καφεΐνη έχει την ικανότητα να αυξάνει την παραγωγή δακρύων και μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας. Σε μια μελέτη που διεξήχθη, συμμετέχοντες που κατανάλωσαν μια μικρή ποσότητα καφέ παρήγαγαν περισσότερα δάκρυα από εκείνους στους οποίους δόθηκε εικονικό φάρμακο (placebo). Εκτιμάται ότι η καφεΐνη επηρεάζει περίπου το ήμισυ όλων των ανθρώπων, αν και αυτό μπορεί να ποικίλει. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι μόνο το 13% των χρηστών καφεΐνης είχαν ξηροφθαλμία, σε σύγκριση με το 17% των χρηστών που εξετάστηκαν.
Περίπου το 5% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει σύνδρομο ξηροφθαλμίας. Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, κυρίως μετά την ηλικία των 50 ετών. Οι πάσχοντες από ξηροφθαλμία δεν είναι σε θέση να διατηρήσουν το υγιές στρώμα των δακρύων που χρειάζονται, ώστε να παραμένουν τα μάτια υγρά. Εκδηλώνουν συμπτώματα πόνου, καψίματος και μικρών ενοχλήσεων σαν ‘’τσιμπήματα’’. Μερικές φορές, η ξηροφθαλμία πηγαίνει χέρι-χέρι με ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες. Άλλες φορές, οι ασθένειες του αδένα στο βλέφαρο μπορούν να προκαλέσουν ξηροφθαλμία. Σε μερικούς ανθρώπους η ξηροφθαλμία μπορεί να εκφυλιστεί με αποτέλεσμα την απώλεια της όρασης.
Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο, εάν εκδηλώνεται συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Ιδιαίτερα αν αυτά σας ενοχλούν καιρό και δεν έχετε καταφέρει να τα αντιμετωπίσετε. Οι επιλογές για τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας ποικίλουν: από την απλή χρήση μιας ζεστής κομπρέσας, τις πλύσεις των ματιών και τη χρήση τεχνητών δακρύων, μέχρι και την χρήση εξειδικευμένων φαρμάκων. Ο οφθαλμίατρος γνωωρίζει πώς να σας καθοδηγήσει, ώστε να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα. Απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα σχετικά με τη σύνδεση παραγωγής καφεΐνης-δακρύων. Χρειάζεται χρόνος προτού μάθουμε πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την καλύτερη θεραπεία της ξηροφθαλμίας. Ωστόσο, η μελέτη αυτή αποτελεί μια καλή υπόθεση εργασίας.
ΠΗΓΗ:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org