Εάν κάνετε χρήση των φακών επαφής, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την καλοκαιρινή περίοδο, έτσι ώστε να προστατέψετε τους οφθαλμούς σας.
Διαβάστε παρακάτω όλα αυτά που θα πρέπει να τηρείτε κατά γράμμα όταν πάτε για μπάνιο στη θάλασσα, καθώς επίσης και τους κανόνες τους οποίους θα πρέπει να «ακολουθήσετε», με σκοπό την αποφυγή των οφθαλμολογικών μολύνσεων.
Εφόσον σκοπεύετε να κολυμπήσετε στη θάλασσα ή την πισίνα, θα πρέπει να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής σας. Σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών, οι φακοί επαφής δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το νερό, για αυτό θα πρέπει να τους αφαιρείται και κατά τη διάρκεια του ντους.
Επειδή δεν γνωρίζουμε εάν το νερό είναι καθαρό ή όχι, οι φακοί επαφής θα πρέπει να αφαιρούνται, καθώς η εισχώρηση μικροβίων στον οφθαλμό, σε συνδυασμό με τη χρήση των φακών επαφής, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές οφθαλμολογικές λοιμώξεις.
Η κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα, αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή, καθώς η εκδήλωση της κερατίτιδας μπορεί να απειλήσει ακόμα και την όραση. Συμπτώματα της κερατίδας αποτελούν ο πόνος στην οφθαλμική περιοχή, η ερυθρότητα, η φωτοευαισθησία και η θολή όραση.
Το μάτι απομακρύνει κάθε είδος μικροοργανισμό, ωστόσο η χρήση των φακών επαφής τους παγιδεύει, αυξάνοντας τον κίνδυνο για εκδήλωση λοίμωξης από ακανθαμοιβάδα.
Σε περίπτωση που ξεχάσετε να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής σας και νερό εισέρθει στους οφθαλμούς, θα πρέπει να τους αφαιρέσετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να τους τοποθετήσετε στη θήκη τους με το ειδικό υγρό, προς αποφυγή οφθαλμολογικών μολύνσεων.