Μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τη μυωπία της παιδικής ηλικίας φαίνεται να βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια μελέτης. Το φάρμακο ατροπίνη, σε μικρές δόσεις, φαίνεται να βοηθάει σημαντικά στον έλεγχο της ταχύτατης επιδείνωση της μυωπίας στα παιδιά.
Σύμφωνα με τις μελέτες, μία χαμηλή δόση ατροπίνης, που συνήθως χορηγείται με τη μορφή οοφθαλμικών σταγόνων πριν από τον ύπνο, μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη της μυωπίας στα παιδιά, αποτρέποντας την επιδείνωσή της.
Η παιδική μυωπία διαγιγνώσκεται συνήθως όταν τα παιδιά είναι περίπου 5 έως 7 ετών. Συχνά, η όραση χειροτερεύει κατά το πέρας των χρόνων και μειώνεται όταν το παιδί πλησιάζει το 12 έτος της ηλικίας του. Τα άτομα με μυωπία μπορούν να διακρίνουν αντικείμενα κοντινής, αλλά όχι μακρινής απόστασης.
Μέχρι πρόσφατα, η μόνη θεραπεία για την παιδική μυωπία ήταν τα γυαλιά ή οι φακοί επαφής. Ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώνει τον γιατρό και να παρακολουθεί την εξέλιξη της μυωπίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ενηλικίωσης.
Έρευνες για το φάρμακο ατροπίνη
Η μυωπία είναι μη αναστρέψιμη και τα παιδιά που λαμβάνουν ατροπίνη χαμηλής δόσης εξακολουθούν να χρειάζονται γυαλιά. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, η όραση δεν εκφυλίζεται περισσότερο και τα παιδιά που έχουν λάβει ατροπίνη παρουσιάζουν καλύτερη όραση.
Τα αποτελέσματα ήταν δραματικά, σύμφωνα με τον David Epley, παιδίατρο κι οφθαλμίατρο στο Kirkland. Ο Δρ Epley ασχολείται με την έρευνα για τη θεραπεία με ατροπίνη και τη χρησιμοποιεί τακτικά στην πρακτική του.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι για τα περισσότερα παιδιά (περίπου το 90%) το ποσοστό εξέλιξης της μυωπίας μειώνεται ή επιβραδύνεται κατά περίπου το μισό. Όσο πιο γρήγορα αρχίσουν να λαμβάνουν ατροπίνη, τόσο περισσότερο θα περιορίσουν τη μυωπία», λέει ο Δρ Epley.
Τα περισσότερα παιδιά που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη θεραπεία δεν εμφανίζουν παρενέργειες. Περίπου το 1% των παιδιών αναφέρουν λίγη ερυθρότητα ή φαγούρα μέσα ή γύρω από τα μάτια.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι μόλις σταματήσει η θεραπεία με ατροπίνη, η εξέλιξη της μυωπίας αυξάνεται ξανά. Έτσι, η ταχύτερη διάγνωση κι η όσο το δυνατόν σύντομη έναρξη της θεραπείας θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.
Η μυωπία μπορεί επίσης να ξεκινήσει μεταξύ των ηλικιών 18 και 22 ετών. Για αυτές τις ηλικίες δεν υπάρχουν ακόμη μελέτες για τη χρησιμότητα της ατροπίνης.
Αύξηση της παιδικής μυωπίας
Η ατροπίνη βρίσκεται σε ορισμένα δηλητηριώδη φυτά. Χρησιμοποιείται ήδη για διάφορα οφθαλμολογικά προβλήματα. Η αποτελεσματικότητα της χαμηλής δόσης (συγκέντρωση 0,01%) στην παιδική μυωπία ανακαλύφθηκε σχεδόν τυχαία από ερευνητές στη Σιγκαπούρη που μελετούσαν παρενέργειες μεγαλύτερων δόσεων.
Οι οφθαλμίατροι δεν είναι σίγουροι γιατί μία μικρή δόση ατροπίνης φαίνεται να συγκρατεί τη μυωπία. Η υπόθεση είναι ότι συνδέεται με ορισμένους υποδοχείς ανάπτυξης στα μάτια, εμποδίζοντας τη διέγερση που προκαλεί την πάθηση.
Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, βλέπουν τα ποσοστά της μυωπίας να αυξάνονται στον παιδικό πληθυσμό. Τα μεγαλύτερα ποσοστά παρατηρούνται στις ασιατικές χώρες, αλλά το φαινόμενο είναι παγκόσμιο.
Σήμερα στις ΗΠΑ, το 40% των παιδιών έχει μυωπία, σε σύγκριση με το 20% πριν από 30 χρόνια. Σε πολλές ασιατικές χώρες, έως και το 90% των παιδιών είναι μυωπικά.
Ενώ υπάρχει ένας σαφής γενετικός σύνδεσμος για τη μυωπία, η πρόσφατη αύξηση δεν είναι πλήρως κατανοητή. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια φαίνονται να είναι υπεύθυνα.
Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που εκτίθενται λιγότερο στο ηλιακό φως της ημέρας είναι πιο πιθανό να γίνουν μυωπικά. Η υπόθεση εργασίας φαίνεται να σχετίζεται με το μειωμένο χρόνο της έκθεσης στο ηλιακό φως, αφού τα παιδιά περνούν πλέον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους με υπολογιστές, τηλεοράσεις και smartphones.
Απαιτείται περισσότερη μελέτη, λέει ο Δρ Epley, ο οποίος παρακολουθεί την έρευνα από την ομάδα εμπειρογνωμόνων παιδικής μυωπίας της Σιγκαπούρης.
Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org