Τι είναι η οφθαλμική ημικρανία;
Η οφθαλμική ημικρανία είναι μια σπάνια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από προσωρινή απώλεια της όρασης ή ακόμα και προσωρινή τύφλωση στο ένα μάτι. Οι οφθαλμικές ημικρανίες προκαλούνται από μειωμένη ροή αίματος ή σπασμούς των αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή ή πίσω από το μάτι.
Σε πιθανή οφθαλμική ημικρανία, η όραση στο προσβεβλημένο μάτι επιστρέφει γενικά στο φυσιολογικό μέσα σε μία ώρα. Οι οφθαλμικές ημικρανίες μπορεί να είναι ανώδυνες ή μπορεί να εμφανιστούν μαζί ή και μετά από έναν πονοκέφαλο. Οι οφθαλμικές ημικρανίες ονομάζονται επίσης ημικρανίες αμφιβληστροειδούς.
Δυστυχώς, ο όρος «οφθαλμική ημικρανία» χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει μια πολύ πιο κοινή (και αβλαβή) κατάσταση που ονομάζεται οπτική ημικρανία ή ημικρανική αύρα.
Οι οπτικές ημικρανίες προκαλούν επίσης προσωρινές διαταραχές της όρασης. Αλλά τα προβλήματα όρασης που προκαλούνται από τις οπτικές ημικρανίες επηρεάζουν και τα δύο μάτια, όχι μόνο το ένα μάτι, και τείνουν να είναι κάπως μικρότερες σε διάρκεια, συνήθως περίπου 20 λεπτά.
Τώρα, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις οφθαλμικές ημικρανίες (ημικρανίες αμφιβληστροειδούς) και στις οπτικές ημικρανίες (αύρες ημικρανίας).
Οφθαλμική ημικρανία και οπτικά συμπτώματα ημικρανίας
Τα συμπτώματα της οφθαλμικής ημικρανίας γενικά περιλαμβάνουν ένα μικρό τυφλό σημείο που επηρεάζει την κεντρική όραση στο ένα μάτι. Αυτό το τυφλό σημείο γίνεται μεγαλύτερο, καθιστώντας αδύνατο να οδηγήσετε με ασφάλεια ή να διαβάσετε καθαρά με το μάτι που έχει επηρεαστεί.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ολόκληρο το οπτικό πεδίο του ενός ματιού μπορεί να αλλοιωθεί. Γενικά, το επεισόδιο διαρκεί λιγότερο από μία ώρα.
Οι οπτικές ημικρανίες εμφανίζονται συχνά ξαφνικά και μπορεί να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι κοιτάς μέσα από ένα ραγισμένο παράθυρο. Η οπτική αύρα ημικρανίας κινείται συνήθως σε όλο το οπτικό σας πεδίο και εξαφανίζεται μέσα σε 30 λεπτά.
Τα οπτικά συμπτώματα ημικρανίας μπορεί να ποικίλλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ένα τυφλό σημείο που τρεμοπαίζει στο κέντρο ή κοντά στο κέντρο του οπτικού σας πεδίου.
- Ένας κυματιστός ή ζιγκ-ζαγκ δακτύλιος έγχρωμου φωτός που περιβάλλει ένα κεντρικό τυφλό σημείο.
- Ένα τυφλό σημείο που εμφανίζετε αργά και σταθερά σε ολόκληρο το οπτικό σας πεδίο.
- Τα συμπτώματα μιας οπτικής ημικρανίας συνήθως επηρεάζουν και τα δύο μάτια και διαρκούν λιγότερο από 30 λεπτά. Ένας πονοκέφαλος ημικρανίας μπορεί να εμφανιστεί λίγο μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων της οπτικής ημικρανίας ή μπορεί να μην εμφανιστεί πονοκέφαλος.
Εάν αντιμετωπίζετε τυφλά σημεία στην όρασή σας ή κάποια άλλη οπτική διαταραχή και δεν είστε απόλυτα σίγουροι αν πρόκειται για οφθαλμική ημικρανία (ημικρανία αμφιβληστροειδούς) ή για οπτική ημικρανία (ημικρανία με αύρα), καλύψτε το ένα μάτι και κοιτάξτε με το άλλο. Πραγματοποιήστε τη διαδικασία αυτή και με τα δύο μάτια εναλλάξ. Εάν η οπτική διαταραχή επηρεάζει μόνο το ένα μάτι, πιθανότατα πρόκειται για οφθαλμική ημικρανία. Εάν επηρεάζει και τα δύο μάτια, είναι πιθανόν μια οπτική ημικρανία.
Αλλά μη ρισκάρετε! Εάν εμφανίσετε ξαφνικά οποιοδήποτε είδος τυφλού σημείου στην όρασή σας, συμβουλευτείτε αμέσως έναν οφθαλμίατρο. Μόνο ένας οφθαλμίατρος μπορεί να σας πει με σιγουριά εάν τα προσωρινά προβλήματα όρασης είναι αβλαβή ή είναι σύμπτωμα κάποιας σοβαρής πάθησης, όπως η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τι προκαλεί τις οφθαλμικές και οπτικές ημικρανίες;
Η ακριβής αιτία μιας οφθαλμικής ημικρανίας μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Ωστόσο, πιστεύεται ότι εμφανίζονται από τις ίδιες αιτίες που προκαλούν και τους απλούς πονοκεφάλους.
Οι πονοκέφαλοι έχουν γενετική βάση και ορισμένες μελέτες λένε ότι έως και το 70% των ατόμων που πάσχουν από τη διαταραχή έχουν οικογενειακό ιστορικό ημικρανίας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι ημικρανίες προκαλούνται από την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού βαθιά στον εγκέφαλο που οδηγεί στην απελευθέρωση φλεγμονωδών ουσιών που παράγουν πόνο γύρω από τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία του κεφαλιού.
Μελέτες έχουν δείξει αλλαγές στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια οφθαλμικών ημικρανιών (ημικρανίες αμφιβληστροειδούς) και αύρες ημικρανίας (οπτικές ημικρανίες). Ωστόσο, το γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό παραμένει ασαφές.
Οι συνήθεις «πυροδοτήσεις» που μπορεί να προκαλέσουν σ’ ένα άτομο μια κρίση ημικρανίας (τόσο οφθαλμικής όσο και οπτικής) περιλαμβάνουν:
- Ορισμένα τρόφιμα (όπως παλαιωμένο τυρί και καπνιστά κρέατα).
- Ροφήματα με καφεΐνη.
- Σοκολάτα.
- MSG (και άλλα επεξεργασμένα πρόσθετα τροφίμων).
- Τεχνητά γλυκαντικά.
- Καπνός τσιγάρου.
- Αρώματα.
- Φώτα που τρεμοπαίζουν.
Το άγχος και η έλλειψη ύπνου μπορούν επίσης να προκαλέσουν οφθαλμική ή οπτική ημικρανία.
Θεραπεία και πρόληψη οφθαλμικών και οπτικών ημικρανιών
Όπως έχει ήδη σημειωθεί, οι οπτικές διαταραχές που προκαλούνται από οφθαλμικές και οπτικές ημικρανίες συνήθως υποχωρούν μέσα σε μία ώρα.
Εάν εκτελείτε εργασίες που απαιτούν καθαρή όραση όταν προκαλείται μια οφθαλμική ή οπτική ημικρανία, σταματήστε αυτό που κάνετε και χαλαρώστε μέχρι να περάσει. Εάν οδηγείτε, σταματήστε άμεσα. Σταθμεύστε το όχημά σας και περιμένετε να επανέλθει η όρασή σας στο φυσιολογικό.
Το συντομότερο δυνατό, επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας, τον οικογενειακό γιατρό ή έναν νευρολόγο για την αξιολόγηση των επεισοδίων της ημικρανίας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ενημερώσει για τα πιο πρόσφατα φάρμακα για τη θεραπεία της ημικρανίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη μελλοντικών επιθέσεων.
Είναι επίσης καλή ιδέα να κρατάτε ένα ημερολόγιο με τη διατροφή και τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε πιθανούς παράγοντες που προκαλούν τις οφθαλμικές ή οπτικές ημικρανίες.
Πολλές κρίσεις ημικρανίας σχετίζονται με το άγχος. Ίσως μπορέσετε να μειώσετε τη συχνότητα εμφάνισης με:
- Αποφυγή κοινών παραγόντων ημικρανίας.
- Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή.
- Σταθερός και καλός ύπνος.
- Δοκιμάζοντας την καταπολέμηση του στρες με δραστηριότητες όπως η γιόγκα και το μασάζ.
Οι ημικρανίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία, ώστε να είναι λιγότερο συχνές και εξουθενωτικές. Το πρώτο βήμα είναι να δείτε έναν γιατρό για να συζητήσετε τα συμπτώματά σας, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων όρασης. Όταν συμβεί αυτό, μπορείτε μετά να συζητήσετε και τις επιλογές θεραπείας και πρόληψης των ημικρανιών.
Πηγή:
allaboutvision.com