Τα τεστ αχρωματοψίας ελέγχουν το κατά πόσο μπορείτε να δείτε με ακρίβεια ολόκληρο το φάσμα των χρωμάτων. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες σ’ αυτά τα τεστ, σημαίνει ότι έχετε έλλειψη έγχρωμης όρασης- γνωστή ως αχρωματοψία.
Τα τεστ αχρωματοψίας είναι εξαιρετικά σημαντικά και, ιδίως, για τον ανήλικο πληθυσμό. Το πλήθος των γνωστικών δραστηριοτήτων ενός παιδιού απαιτεί την ικανότητα να βλέπει έγχρωμα τον κόσμο. Λόγω αυτού, η αχρωματοψία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα μάθησης και ανάγνωσης αλλά και της ίδιας της ανάπτυξης του παιδιού. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό η διάγνωση της πάθησης να γίνει σε όσο το δυνατόν σε μικρότερη ηλικία.
Υπάρχουν δύο τύποι δοκιμών
Ποιοτικές εξετάσεις: δοκιμές με ειδικούς πίνακες που μπορούν να ανιχνεύσουν την αδυναμία της φυσιολογικής χρωματικής αντίληψης.
Ποσοτικές εξετάσεις: πιο εξειδικευμένες δοκιμές που μπορούν, όχι μόνο να ανιχνεύσουν την αχρωματοψία, αλλά και να μετρήσουν το πόσο σοβαρή είναι.
Δοκιμές πινάκων Ishihara Color Vision Test
Ένα πολύ δημοφιλές τεστ για την αχρωματοψία είναι το Ishihara Color Vision Test.
Ο Shinobu Ishihara, Ιάπωνας οφθαλμίατρος, ανέπτυξε ένα τεστ πριν από περίπου 100 χρόνια, που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.
Η δοκιμή Ishihara αποτελείται από πολλές κυκλικές εικόνες. Κάθε εικόνα περιέχει πολλές κουκκίδες διαφόρων χρωμάτων, φωτεινοτήτων και μεγεθών.
Ένα άτομο που έχει φυσιολογική έγχρωμη όραση θα είναι σε θέση να εντοπίσει έναν ορατό αριθμό “κρυμμένο” μέσα στην σειρά κουκκίδων.
Αντίθετα, κάποιος που πάσχει από αδυναμία να διακρίνει το πράσινο και το κόκκινο χρώμα- η πιο συνήθης μορφή αχρωματοψίας- δε θα διακρίνει τον αριθμό, αλλά:
- Ένα τυχαίο μοτίβο κουκκίδων ή
- Έναν αριθμό διαφορετικό από αυτόν που βλέπει ένα άτομο με φυσιολογική έγχρωμη όραση.
Το πιο ολοκληρωμένο τεστ Ishihara περιέχει 38 πλάκες. Μια συντομότερη έκδοση του τεστ (με λιγότερες πλάκες) μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης για τον έλεγχο της αχρωματοψίας.
Ο έλεγχος πραγματοποιείται υπό κανονικό φωτισμό δωματίου. Εάν φοράτε γυαλιά οράσεως, τότε θα τα χρησιμοποιήσετε και κατά τη διάρκεια του τεστ.
Εξειδικευμένες ποσοτικές εξετάσεις
Για λεπτομερέστερη ανάλυση της Αχρωματοψίας ή/και της ικανότητας ενός ατόμου να αντιλαμβάνεται με ακρίβεια τα χρώματα, χρειάζεται μια ποσοτική εξέταση αχρωματοψίας. Η πιο δημοφιλής εξέταση είναι η Farnsworth-Munsell 100 Hue Test.
Οι εξετάσεις Farnsworth Munsell 100 Hue εντοπίζουν και ποσοτικοποιούν το πρόβλημα της αχρωματοψίας.
Αυτό το τεστ αποτελείται από τέσσερις επιτραπέζιους δίσκους που περιέχουν πολλούς μικρότερους δίσκους ποικίλων αποχρώσεων. Κάθε δίσκος έχει ένα έγχρωμο δίσκο αναφοράς στο ένα άκρο. Το άτομο που εξετάζεται πρέπει να τακτοποιήσει τους άλλους δίσκους μέσα στον μεγαλύτερο επιτραπέζιο δίσκο. Σκοπός είναι να δημιουργήσει μια συνεχή κλιμακωτά μεταβαλλόμενη απόχρωση.
Κάθε έγχρωμος δίσκος αριθμείται στο κάτω μέρος για να γίνει δυνατή η βαθμολόγηση των αποτελεσμάτων. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση της χρωματικής ακολουθίας και, κατ’ επέκταση, των αριθμών που βρίσκονται στο κάτω μέρος του δίσκου, τόσο μεγαλύτερη είναι η αδυναμία της χρωματικής συνειδησίας. Η σύγκριση των αποκλίσεων καθορίζει τον τύπο και τη σοβαρότητα της αχρωματοψίας.
Για ακριβή αποτελέσματα, το Farnsworth-Munsell 100 Hue θα πρέπει να διεξάγεται σε θάλαμο προβολής που προσομοιώνει το φυσικό φως. Όσο ακριβέστερη είναι η προσομοίωση του φωτός της ημέρας τόσο πιο σίγουρο το αποτέλσμα.
Μια πιο σύντομη έκδοση του Farnsworth-Munsell 100 Hue Test, που ονομάζεται «D15 Test», περιέχει 15 χρωματιστούς δίσκους. Όπως το τεστ Ishihara, το τεστ D15 προορίζεται μόνο για τον έλεγχο της αχρωματοψίας.
On line τεστ αχρωματοψίας:
Πολλά τεστ υπάρχουν διαθέσιμο στο διαδίκτυο, ώστε να επιχειρήσετε να μετρήσετε την ικανότητα σας στην έγχρωμη όραση. Τα περισσότερα απ’ αυτά τα τεστ που υπάρχουν διαθέσιμα είναι παραλλαγές του τεστ ανίχνευσης Ishihara.
Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι αυτές οι διαδικτυακές δοκιμές ενδέχεται να είναι λιγότερο ακριβείς. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αποτελέσματα επηρεάζονται από την ακρίβεια του χρώματος την οποία αποδίδει η οθόνη σας.
Ποιοι πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ αχρωματοψίας;
Ο καθένας μπορεί και πρέπει να κάνει ένα τεστ τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής του. Ειδικά εφόσον η δουλειά του εξαρτάται από την ικανότητά του να αντιλαμβάνεται πλήρως το χρωματικό φάσμα.
Αν και δεν υπάρχει προς το παρόν θεραπεία, τα άτομα με αχρωματοψία δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα στον καθημερινό τους βίο. Μάλιστα, ειδικά γυαλιά που έχουν κατασκευαστεί μπορούν να βοηθήσουν ορισμένους ανθρώπους να δουν τα χρώματα που αδυνατούν να αντιληφθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια.
ΠΗΓΗ:
allaboutvision.com