Πολλοί νέοι άνθρωποι που χρησιμοποιούν φακούς επαφής για πρώτη φορά, ακόμα κι ορισμένοι έμπειροι χρήστες, έχουν αρκετές απορίες σχετικά με τη χρήση τους. Για τον λόφο αυτό, σας παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε με τους φακούς επαφής σας.
Πώς θα ξέρω ότι ο φακός επαφής μπορεί να είναι αναποδογυρισμένος
Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις αφορά το πώς μπορώ να καταλάβει κανείς ότι ο φακός είναι αναποδογυρισμένος;
Η διαφορά ενός φακού έτοιμου για χρήση κι ενός φακού που έχει αναποδογυρίσει μπορεί να είναι ανεπαίσθητη και μη αντιληπτή. Πριν τοποθετήσετε τον φακό θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το σχήμα του φαίνεται σαν μισή μπάλα κομμένη ακριβώς στη μέση.
Το κόλπο για να εντοπίσετε το εάν ο φακός είναι εντάξει, είναι να τοποθετήσετε τον φακό στο δάχτυλό του χεριού σας. Στη συνέχεια, κρατήστε το φακό ακριβώς μπροστά από τα μάτια σας, και κοιτάξτε το πλαϊνό μέρος του φακού. Εάν ο φακός σχηματίζει ένα «U» με τα πάνω άκρα να είναι ανοιχτά, τότε ο φακός είναι αναποδογυρισμένος. Εάν σχηματίζει απλώς ένα “U”, είναι στη σωστή θέση.
Εάν φοράτε φακούς επαφής με χρωματικό στίγμα, ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε αν είναι ή όχι αναποδογυρισμένος είναι να τοποθετήσετε τον φακό στην άκρη του δακτύλου σας και μετά να τον κοιτάξετε από κάτω. Η άκρη ενός τέτοιου φακού πρέπει να έχει μια μπλε ή πράσινη απόχρωση (ανάλογα με το είδος του φακού). Εάν δεν μπορείτε να παρατηρήσετε το χρωματικό στίγμα, σημαίνει ότι ο φακός είναι ανάποδα.
Ορισμένοι φακοί επαφής έχουν επίσης σήμανση, όπως το εμπορικό σήμα, στην άκρη για να σας βοηθήσουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Εάν μπορείτε να το διαβάσετε κανονικά το σήμα, τότε ο φακός είναι εντάξει.
Μην ανησυχήσετε εάν τοποθετήσετε τον φακό ανάποδα. Πιθανώς, θα αισθανθείτε άβολα τον φακό στον οφθαλμό σας, αλλά δεν μπορεί να προκληθεί τραυματισμός ή ζημιά.
Εφαρμογή των φακών επαφής
Βεβαιωθείτε ότι έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας, πριν τοποθετήσετε τους φακούς επαφής, αλλά αποφύγετε τα αρωματικά ή λιπαρά σαπούνια. Αυτού του είδους τα σαπούνια αφήνουν ίχνη που μπορεί να προσκολληθούν στην επιφάνεια του φακού. Κάτι τέτοιο μπορεί να ερεθίσει σοβαρά τα μάτια σας. Αποφύγετε ιδιαίτερα τη χρήση προϊόντων που περιέχουν λανολίνη και ενυδατικές λοσιόν.
Πολλοί οφθαλμίατροι συνιστούν να ξεκινάτε την εφαρμογή των φακών στο ίδιο μάτι κάθε φορά. Αυτή η μικρή συνήθεια θα αποτρέψει την πιθανότητα να μπερδέψετε τους φακούς και να τοποθετήσετε τον δεξιό φακό στο αριστερό μάτι και αντιστρόφως. Επειδή κάθε μάτι μπορεί να έχει και διαφορετικό βαθμό διαθλαστικού σφάλματος, έτσι και κάθε φακός προορίζεται για το ένα από τα δύο μάτια.
Άλλες βασικές οδηγίες για την εφαρμογή φακών περιλαμβάνουν:
- Ανακινήστε απαλά τη θήκη των φακών που περιέχει το διάλυμα αποθήκευσης, για να ελευθερώσετε τον φακό σε περίπτωση που έχει κολλήσει. (Μην προσπαθήσετε να τραβήξετε τον φακό με το δάχτυλό σας, διαφορετικά μπορεί να τον καταστρέψετε.)
- Σύρετε τον φακό από τη θήκη και στην παλάμη του χεριού σας. Ξεπλύνετε καλά με το κατάλληλο διάλυμα φακών επαφής.
- Τοποθετήστε τον φακό επαφής στην άκρη του δείκτη ή του μεσαίου δακτύλου σας, το οποίο θα πρέπει να είναι στεγνό.
- Με τα δάχτυλα και τον αντίχειρα του άλλου χεριού σας, τραβήξτε ταυτόχρονα προς τα πάνω το πάνω βλέφαρό σας και προς τα κάτω το κάτω βλέφαρό σας.
- Τοποθετήστε τον φακό στο μάτι σας κοιτάζοντας προς τα πάνω ή προς τα εμπρός, ανάλογα με το πώς βολεύεστε. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε τον φακό επαφής τοποθετώντας τον στο λευκό του ματιού.
- Κλείστε απαλά το μάτι σας και στρέψτε τα σε έναν πλήρη κύκλο για να βοηθήσετε τον φακό να σταθεροποιηθεί και, στη συνέχεια, ανοιγοκλείστε τα.
- Κοιτάξτε προσεκτικά στον καθρέφτη για να βεβαιωθείτε ότι ο φακός είναι κεντραρισμένος στο μάτι σας. Εάν είναι, θα πρέπει να αισθάνεστε τον φακό άνετα επάνω σας και η όρασή σας να είναι καθαρή.
Αφαίρεση των φακών επαφής σας
Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν αφαιρέσετε τους φακούς επαφής. Εάν στέκεστε μπροστά σε νεροχύτη, προσέξτε μην πέσει ο φακός σας από το χέρι και χαθεί μες στον νεροχύτη. Είναι κάτι που συμβαίνει ιδιαίτερα συχνά.
Για να αφαιρέσετε τους μαλακούς φακούς, κοιτάξτε προς τα πάνω ή προς τα πλάγια, ενώ ταυτόχρονα τραβάτε προς τα κάτω το κάτω βλέφαρό σας. Με ένα δάχτυλο, μεταφέρτε απαλά τον φακό προς το λευκό τμήμα του ματιού. Εκεί, μπορείτε να πιάσετε πολύ απαλά τον φακό με τον δείκτη και τον αντίχειρά σας και να τον απομακρύνετε από το μάτι.
Αν βάζετε φακούς επαφής για πρώτη φορά, θα ήταν καλό να κρατήσετε τα νύχια σας κοντά, ώστε να αποφύγετε τυχόν εκδορές στην επιφάνεια του οφθαλμού.
Οι διαπερατοί από αέριο φακοί επαφής μπορούν να αφαιρεθούν τεντώνοντας την παλάμη του χεριού σας, κλείνοντας και στη συνέχεια ανοίγοντας διάπλατα το μάτι σας. Με το ένα δάχτυλο του άλλου χεριού σας, τραβήξτε το δέρμα μεταξύ του άνω και του κάτω βλεφάρου (ακριβώς έξω από την πλάγια όψη του ματιού σας) προς τα έξω και προς το αυτί σας με το μάτι σας ορθάνοιχτο. Μετά ανοιγοκλείστε τον οφθαλμό.
Συσκευές για την αφαίρεση φακών επαφής, που ονομάζονται «έμβολα», είναι επίσης διαθέσιμες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αγγίξετε και να αφαιρέσετε απευθείας τον φακό από το μάτι. Απλώς βεβαιωθείτε ότι αγγίζετε μόνο τον φακό και όχι την επιφάνεια του ματιού σας, όταν χρησιμοποιείται αυτές τις συσκευές.
Φακοί επαφής και UV φως
Οι ερευνητές έχουν συνδέσει το υπεριώδες φως (UV) με τον σχηματισμό και την εμφάνιση του καταρράκτη. Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί επίσης να οδηγήσει και στην εμφάνιση φωτοκερατίτιδας. Αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι φακοί επαφής περιέχουν επιπλέον μια ειδική επίστρωση που εμποδίζει την υπεριώδη ακτινοβολία.
Ωστόσο, δεν μπορείτε εύκολα να καταλάβετε εάν ένας φακός επαφής έχει αναστολέα υπεριώδους ακτινοβολίας απλώς κοιτάζοντάς τον. Η ειδική επίστρωση είναι διαυγής, έτσι ώστε να μην διαταράσσεται η όραση. Συνεπώς, ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει προστασία απέναντι στην UV ακτινοβολία είναι να ρωτήσετε τον οφθαλμίατρο σας.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι φακοί που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν τα γυαλιά ηλίου. Ένας φακός επαφής καλύπτει μόνο τον κερατοειδή κι όχι ολόκληρο το μάτι.
Τα γυαλιά ηλίου με προστασία UV μπορούν να καλύψουν μεγαλύτερη επιφάνεια του οφθαλμού, καθώς και όλη την περιοχή του προσώπου γύρω από τα μάτια, ανάλογα, βέβαια, με το μέγεθος των φακών. Γι’ αυτό οι φακοί με αναστολείς υπεριώδους ακτινοβολίας έχουν σχεδιαστεί για να συμπληρώνουν τη χρήση των γυαλιών ηλίου ως πρόσθετη προστασία.
Μακιγιάζ ματιών και φακοί επαφής
Το να μπαίνει μακιγιάζ στα μάτια σου μπορεί να είναι ενοχλητικό. Αλλά είναι ακόμη χειρότερο αν κολλήσει επάνω σου φακούς επαφής, προκαλώντας μόλυνση των οφθαλμών. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές, ώστε να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε όταν βάζετε μακιγιάζ:
- Τοποθετήστε τους φακούς σας πριν την εφαρμογή του μακιγιάζ. Πάντα να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν αγγίξετε τους φακούς, ώστε να μην μεταφέρετε λάδια, κρέμες ή λοσιόν στα μάτια.
- Χρησιμοποιήστε μόνο μη αλλεργιογόνο μακιγιάζ. Η Almay και η Clinique έχουν προϊόντα φιλικά προς τα μάτια, αλλά υπάρχουν και άλλες καλές εταιρείες.
- Η κρεμώδης σκιά των ματιών είναι λιγότερο πιθανό να μπει στα μάτια σας από την πούδρα. Αλλά οι κρέμες μπορούν να ερεθίσουν περισσότερο τα μάτια σας. Επιλέξτε κρέμες με βάση το νερό και όχι το λάδι.
- Εάν προτιμάτε πούδρα, κρατήστε τα μάτια σας κλειστά κατά την εφαρμογή. Στη συνέχεια, βουρτσίστε την περίσσεια πούδρας πριν ανοίξετε τα μάτια σας.
- Μην βάζετε ποτέ eyeliner ανάμεσα στις βλεφαρίδες και τα μάτια σας. Εφαρμόστε eyeliner μόνο στο τμήμα των βλεφαρίδων σας που είναι πολύ μακριά από το μάτι σας.
- Για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ των ματιών, πλύνετε και στεγνώστε τα χέρια σας καλά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τους φακούς σας. Τέλος, χρησιμοποιήστε το ντεμακιγιάζ των ματιών σας.
- Να αντικαθιστάτε συχνά το μακιγιάζ των ματιών σας, τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες. Μην χρησιμοποιείτε παλιό μακιγιάζ, ειδικά εάν το έχετε καιρό. Με την πάροδο του χρόνου βακτήρια εισχωρούν στο προϊόν και ενδημούν πάνω σ’ αυτό. Αν αυτά τα βακτήρια εισέλθουν στα μάτια θα προκληθεί μόλυνση. Ένας τρόπος για να καταλάβετε αν το μακιγιάζ σας είναι πολύ παλιό είναι αν μυρίζει. Τέλος, δε θα πρέπει ποτέ να μοιράζεστε το μακιγιάζ των ματιών σας με άλλους.
Οι μυκητιασικές λοιμώξεις των ματιών μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και με την κατάλληλη φροντίδα των φακών επαφής
Πιστεύετε ότι είστε ασφαλείς από πιθανές μολύνσεις των ματιών, εάν απολυμάνετε τους φακούς επαφής σας σύμφωνα με τις οδηγίες μετά από κάθε χρήση; Όπως φαίνεται, αυτό μπορεί να μην ισχύει απόλυτα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά τον Φεβρουάριο του 2015 από την Eye & Contact Lens, οι ερευνητές διερεύνησαν τη συχνότητα μόλυνσης από μύκητες του απολυμαντικού διαλύματος πολλαπλών χρήσεων μέσα σε θήκες αποθήκευσης φακών επαφής που ανήκουν σε ασυμπτωματικούς χρήστες.
Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη φορούσαν μαλακούς φακούς επαφής μιας χρήσης σε καθημερινή βάση και όλοι οι φακοί σχεδιάστηκαν για μηνιαία αντικατάσταση. Αφού αφαίρεσαν τους φακούς τους, οι συμμετέχοντες τους τοποθέτησαν μέσα στη θήκη αποθήκευσης και γέμισαν τη θήκη με διάλυμα απολύμανσης φακών που τους συνέστησε ο οφθαλμίατρος τους. Οι ερευνητές αφαίρεσαν δείγματα του απολυμαντικού διαλύματος από τις θήκες χρησιμοποιώντας μια αποστειρωμένη σύριγγα και τα δείγματα καλλιεργήθηκαν για τέσσερις ημέρες στους 95 βαθμούς Φαρενάιτ (περίπου η θερμοκρασία στην μπροστινή επιφάνεια ενός υγιούς ματιού) πριν από την αξιολόγηση για τη μόλυνση από μύκητες.
Συνολικά συλλέχθηκαν 216 δείγματα από 117 θήκες αποθήκευσης φακών επαφής. Δεκαπέντε δείγματα (6,9%) που συλλέχθηκαν από 12 θήκες αποθήκευσης (10,2%) βρέθηκαν θετικά για τουλάχιστον ένα από τα πολλά είδη μυκήτων ικανά να προκαλέσουν μολύνσεις των ματιών. Επίσης, απολυμαντικά διαλύματα που περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου βρέθηκε ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικά από τα διαλύματα φακών επαφής πολλαπλών χρήσεων στην πρόληψη της μόλυνσης από μύκητες.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και όταν οι χρήστες φακών επαφής συμμορφώνονται με τις οδηγίες χειρισμού, καθαρισμού και αντικατάστασης των φακών που τους δίνονται από τον οφθαλμίατρό τους, εξακολουθεί να υπάρχει ο πιθανός κίνδυνος μυκητιασικών οφθαλμικών λοιμώξεων που σχετίζονται με τους φακούς επαφής.
Πηγή:
allaboutvision.com